Guli Pass: hike naar Mestia – Georgië

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Wanneer je 1 hike in Georgië wilt doen, kies dan voor de Guli Pass vlakbij Mestia. Deze hike biedt namelijk het beste uitzicht op de Ushba berg, de meest opvallende berg van het Caucasus gebergte.

De Guli Pass is met zijn 22km een (lichamelijk) uitdagende hike, maar met de juiste voorbereiding is het goed te doen.

De meeste mensen hiken deze route van Mazeri naar Mestia in 1 dag. Wanneer je de mogelijkheid hebt kun je er ook een 2-daagse hike met tent van maken. Zo verdeel je de kilometers en kun je eventueel ook nog een bezoek brengen aan de Koruldi Lakes.

Mount Ushba

Starten in Mazeri of in Mestia?

De Guli Pass is een one- way route, oftewel je eindigt in een ander dal dan dat je gestart bent. In principe maakt het niet uit in welke richting je deze route loopt, toch hebben wij er bewust voor gekozen om te starten in Mazeri en te eindigen in Mestia. Waarom?

  1. Hoogteverschil. Het bergdorpje Mazeri ligt 200 meter hoger dan Mestia. Starten vanuit Mazeri bekent dus automatisch 200 meter minder klimmen.
  2. Wij wilden Mestia als “thuisbasis” gebruiken, maar voorkomen dat we na een lange dag hiken nog 45 minuten terug moesten reizen vanuit het niet – toeristische Mazeri.

    Mestia is al wat meer gericht op toerisme, zo heb je hier restaurantjes, guesthouses en een kleine SPAR supermarkt. Ook vervoer regelen is in Mestia een stuk makkelijker dan in Mazeri.
    Daarom kozen wij ervoor om de dag van te voren alvast een taxi te regelen die ons vroeg in de ochtend van Mestia naar Mazeri bracht, terug gingen we te voet. Toen we klaar waren met hiken konden we gelijk ontspannen.
  3. Beter uitzicht. Wanneer je vanuit Mazeri start heb je tijdens het klimmen naar de Guli Pass constant de Ushba berg voor je in het zicht liggen. Wij vonden dit het mooiste gedeelte van de route. Wanneer je vanuit Mestia start loop je dit gedeelte met je rug naar de berg toe gericht.
  4. Last minute bepalen of je de hike wilt uitbreiden naar de Koruldi Lakes. Wanneer je vanuit Mazeri start heb je al 75% van de route voltooid wanneer je bij de afslag naar de Koruldi Lakes komt. Je kunt op dat moment veel beter bepalen of het nog realistisch is om naar deze meren te lopen dan gelijk aan het begin van de hike.

Wanneer kun je deze hike maken?

Juli, augustus en september zijn de beste maanden om deze hike te maken. Tijdens deze maanden heb je de meeste kans op zon en het minste risico op sneeuw/regen.

Begin oktober kun je deze hike ook nog maken, maar dan kan het weer wel onvoorspelbaar zijn. Zelf deden wij deze hike op 7 oktober, nadat wij 5 dagen hebben gewacht tot het gestopt was met regenen. Uiteindelijk hadden wij een top dag: waanzinnige herfstkleuren en zon. Voor volgende week is er de hele week sneeuw voorspelt.

Normaal gesproken is de Guli Pass vanaf half juni al toegankelijk. De sneeuw is dan grotendeels weg. Vraag bij de lokale bevolking in Mestia naar de actuele situatie.

Ligt er nog sneeuw, maar wil je toch een poging wagen? Dan raad ik je aan om van Mazeri naar de top te hiken en dezelfde route weer terug te nemen. De smalste en spannendste stukken zitten namelijk in deel 2 van deze route, vanaf het hoogste punt naar Mestia. Deze stukken kunnen gevaarlijk zijn wanneer er sneeuw ligt. Daarnaast vonden wij sowieso deel 1 het mooiste gedeelte van deze hike.

De Guli Pass route

Afstand: 22 km
Niveau: moeilijk
Tijd: 9 – 10 uur
Positief hoogteverschil (totaal): 1.594 meter
Maximale hoogte: 2.980 meter

Wij hebben de Guli Pass in 1 dag gelopen. Het is vooral de lange afstand die je moet afleggen wat deze hike zwaar maakt. Het is daarom belangrijk dat je voldoende tijd rekent voor deze hike. Technisch gezien is deze route niet moeilijk, je hebt geen speciale klimtechnieken nodig.

Start vroeg! Wij namen om 6 uur een taxi van Mestia naar Mazeri voor €30,-. Om 06.45 uur begonnen wij met hiken. Zodoende heb je de hele dag nog voor je en heb je voldoende tijd om pauzes in te lassen.

De route staat duidelijk aangegeven met borden en markeringen. De plekken waar de route minder goed aangegeven is zal ik hieronder verduidelijken aan de hand van tips en foto’s.

Van Mazeri naar de Guli Pass

Coördinaten startpunt: 43.070728, 42.611766

Bij het hierboven aangegeven startpunt staat gelijk een wegwijsbord. Volg dit bord en loop richting het zuidoosten, door het dorpje Bagvdanari heen.

Na ongeveer 10 minuten loop je ter hoogte van de coördinaten ‘43.068998, 42.617649’ het dorpje weer uit richting het oosten. Je loopt rechtslangs het stenen huis dat je hieronder op foto 1 ziet.

Volg het pad tot je bij de splitsing uitkomt die je op foto 2 hieronder ziet. Houd hier rechts aan en loop het bruggetje over. Gelijk na het bruggetje staan weer wegwijsborden.

Mazeri
Mazeri naar Guli Pass

De route is de eerste 40 minuten vrij gemakkelijk en je stijgt geleidelijk. Met markeringen en borden staat overal duidelijk aangegeven hoe je moet lopen, behalve bij de brug die je hieronder op de foto ziet. Je steekt hier niet de brug over, maar houd rechts aan en loopt de met losse keien gevulde heuvel op.

Route naar Guli Pass

Het eerst volgende herkenningspunt langs deze route zijn de Guli Ruïnes bestaande uit enkele half verwoeste huizen en een kerk. Het pad begint steeds meer te stijgen, maar de Ushba berg wordt nu ook steeds beter zichtbaar.

Op 2.340 meter hoogte vind je bij de coördinaten ‘43.084465, 42.649327‘ mijn favoriete viewpoint van deze route. Je hebt hier een waanzinnig uitzicht op mount Ushba. Wij hebben hier een lange pauze genomen, inclusief foto’s en wat eten.

Guli Pass hike
Van Mazeri naar Mestia

Vanaf dit viewpoint is het 5 minuten lopen naar de veelal gefotografeerde herdershutten. Volg bij deze berghutten het pad rechtsaf naar boven, aangegeven met een markering.

Je start nu aan het laatste gedeelte richting de Guli Pass. Je loopt over een smal pad dat zigzaggend naar boven gaat, maar na verloop van tijd merkten wij dat we véél meer horizontale meters maakten dan verticale. Onze tip is hier eigenlijk om waar mogelijk af te snijden en direct in verticale richting (omhoog) naar het volgende gedeelte van het pad door te steken. Dit gaat heel wat stappen en tijd schelen.

Van de Guli Pass naar Mestia

Loop over de Guli Pass in zuidelijke richting. Je daalt nu al geleidelijk, dus wanneer je achterom kijkt wordt de Ushba berg al vrij snel minder goed zichtbaar. Bij het wegwijsbord dat je hieronder ziet sla je linksaf en begin je met de afdaling.

Guli Pass in Georgië
Mestia

Tijdens het eerste deel van de afdaling (na 20-30 minuten lopen) moet je op 3 verschillende plekken een vertakking van de Pushkueri rivier oversteken. Je kunt hier zonder natte schoenen de overkant halen, maar dit is wel het meest technische deel van de route.

De eerste stroming van de Pushkueri rivier die je tegenkomt is erg klein en hier hebben wij gelijk onze waterflessen bijgevuld. De derde rivier kruising is het grootste en hierdoor ook het moeilijkste. Loop een klein stukje omhoog, want hier is de rivier iets smaller. Je ziet hier ook een markering op de rotswand (zie foto hieronder).

Mestia hike
Guli Pass hike

Vanaf hier volg je het smalle pad dat over de heuvel loopt en blijf je geleidelijk afdalen totdat je bij de splitsing die naar de Koruldi Lakes gaat uitkomt. Je vind hier een wegwijsbord ter hoogte van de coördinaten ‘43.07464, 42.712079‘.

De hike naar de Koruldi Lakes is erg populair, dus je zult vanaf hier hoogstwaarschijnlijk meer mensen tegenkomen.

Wanneer je deze hike op 1 dag maakt is de kans groot dat je het niet meer haalt om ook nog een bezoek te brengen aan de Koruldi Lakes. Ben je vroeg gestart en fit dan is het mogelijk. Vanaf het hierboven beschreven wegwijsbord is het nog 1,6 km lopen naar de Koruldi Lakes. Je loopt dit stuk eigenlijk alleen maar omhoog en stijgt zo’n 350 meter.

Vanaf de kruising loopt een wat breder pad naar beneden richting Mestia. Hier rijden ook 4×4 wagens overheen. Eenmaal aangekomen bij de opvallende uitkijktoren volgt er nog een steil stuk tussen de bomen naar beneden.

Reis je met een camper? Parkeer je camper in Mestia bij het politiebureau. Je wagen staat hier veilig en op deze plek eindig je deze hike ook.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy