Juta Valley: de mooiste hike in Kazbegi

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

De Juta Valley hike is 1 van de gemakkelijkste, maar mooiste hikes van de Kazbegi regio in Georgië. Weinig inspanning, maar een waanzinnig uitzicht. Je stijgt geleidelijk en loopt de scherpe pieken van bergketen Chaukhi tegemoet.

Hike langs de stromende Chaukhistskali rivier en Lake Chaukhi terwijl de koeien en paarden om je heen staan de grazen. Midden in de vallei overnachten? Ook dit is mogelijk! Lees snel verder voor meer informatie.

Hoe kom je in Juta?

Het bergdorpje Juta ligt op maar liefst 2.200 meter hoogte in het Caucasus gebergte.

Vanaf het stadje Achkhoti rijd je door Sno Valley naar Juta. Deze 15 km lange weg is fantastisch mooi om te rijden. Het eerste deel van de route is geasfalteerd. Helaas gaat dit al snel over in gravel en losliggende stenen. Je hebt geen 4×4 nodig, mits er geen winterse weersomstandigheden zijn.

In het bergdorpje Juta is er geen internet verbinding met de Georgische provider Beeline. Ook konden wij hier geen wifi verbinding vinden. Zorg dus dat je al de informatie over deze hike van te voren opgeslagen hebt.

Er is een parkeerplaats met bewaking waar je je camper of auto met een gerust hart achter kunt laten. Hier betaal je 10 GEL per dag, wat ongeveer €3,70 is.

Neem eten en snacks mee, want in Juta zijn geen supermarkten of echte restaurants.

Waar overnachten in Juta Valley?

Fifth SeasonJuta Valley

Fifth Season is de meest magische plek waar je kunt overnachten in Georgië.

Het uitzicht op mount Chaukhi en Juta Valley is waanzinnig. Zowel vanuit het restaurant als vanuit de kamers. Op het terras staan meerdere hangmatten en ligstoelen waar je kunt ontspannen na het hiken.

Alle hikes vanuit Juta komen langs de Fifth Season. Niet alleen mooi, maar ook functioneel dus!

Je kunt deze accommodatie alleen te voet bereiken.

Fifth Season kamer
Fifth Season
Fifth Season

Zeta CampingJuta Valley

Zeta Camping is de eerste accommodatie die je tijdens deze hike in Juta Valley tegenkomt. De locatie ligt op slechts 10 minuten lopen vanaf Juta, maar ligt wel midden in de natuur.

De camping staat vooral bekent om de leuke glamping mogelijkheid. In de maanden juli en augustus is dit een leuke optie. In de andere maanden kan glamping vrij koud zijn in dit gebied.

Zeta Camping

De Juta Valley hike

Afstand: 6,5 km (return)
Niveau: makkelijk
Tijd: 2- 4 uur (afhankelijk van aantal stops)
Positief hoogteverschil (totaal):

Tip: loop deze hike aan het einde van de dag wanneer je van fotograferen houdt. Je kunt dan de mooiste foto’s maken van bergketen Chaukhi. In de ochtend fotografeer je namelijk tegen de zon in, terwijl je in de middag de zon in je rug hebt.

Deel 1: van Juta Village naar Fifth Season

Vanaf Juta is het ongeveer 20 minuten lopen naar Mountain House ‘Fifth Season’. Je loopt 1,2km en stijgt 200 meter.

Gelijk bij de parkeerplaats staan al borden met Fifth Season erop, dus je kunt hier eigenlijk niet fout lopen. Ter hoogte van de coördinaten ‘42.580342, 44.746064‘ neem je het pad naar boven, zie foto hieronder.

Startpunt hike Juta Valley
Fifth Season

Deel 2: van Fifth Season naar Chaukhi Lake

Coördinaten Chaukhi Lake: 42.555614, 44.766281

Vanaf Fifth Season loop je in oostelijke richting boven het kleine meertje langs.

Volg het pad totdat je bij het punt komt waar de rivier je pad kruist. Dit is ter hoogte van de coördinaten ‘42.564355, 44.761267‘ , na ongeveer 20-25 minuten lopen vanaf Fifth Season. Je ziet deze oversteek op de foto hieronder.

Steek de rivier over en houd rechts aan. Vanaf hier stroomt de rivier dus links van je. Dit is de snelste route naar Chaukhi Lake. Vanaf hier spreekt de route vrijwel voor zich.

Kies je ervoor om de rivier bij dit punt niet over te steken en de rivier rechts van je te houden dan loop je richting de Jutas Chanchkeri Waterfall.

Rivier oversteken in Juta Valley
Juta Valley Hike

Bij Chaukhi Lake is een vlonder waar je op kunt zitten om wat te eten of te drinken.

Vanaf de Fifth Season is het 3 km lopen naar het meer. Wij liepen dit op rustig tempo in ongeveer een uur. Gebruik je de app Maps.me dan staat Chaukhi Lake aangegeven als ‘tba tina’.

Vanaf het meer kun je dezelfde route terug nemen of ervoor kiezen om deze hike verder uit te breiden.

Deze hike uitbreiden

Watervallen

In de omgeving van Chaukhi Lake liggen 2 watervallen. Wanneer je een rondje van deze hike wilt maken kun je ervoor kiezen om terug te lopen via de lager liggende waterval die op Maps.me aangegeven wordt als de Jutas Chanchkeri Waterfall.

Na de waterval loop je aan de andere kant van de rivier (ten opzichte van de heenweg) terug naar de Fifth Season.

Dit voegt ongeveer 20 minuten extra aan de hierboven omschreven route toe. Deze waterval kon je op de heenweg in de verte ook al zien liggen.

Juta Valley hike

Je kunt er ook voor kiezen om naar de hoger gelegen waterval te lopen. Dit voegt ongeveer 5 km (return) en zo’n 2 uur extra lopen aan de hierboven omschreven hike toe. Zelf hebben wij dit niet gedaan, aangezien we van anderen vernomen hadden dat de waterval niet heel indrukwekkend is en zodoende de extra inspanning niet waard. Laat ons vooral jouw oordeel weten wanneer jij hier wel geweest bent!

Hike van Juta naar Roshka

Ben je opzoek naar een lange en uitdagende hike in dit gebied? Dan kun je de hierboven genoemde hike uitbreiden en naar het bergdorpje Roshka lopen. Deze route wordt aangegeven als medium/ zwaar.

Vanaf Chaukhi Lake vervolg je je route naar de Chaukhi Pass op 3.340 meter hoogte. Dit is het hoogste punt van de route. Vanaf de Chaukhi Pass kun je via Abudelauri Blue Lake naar Roshka lopen.

Van Juta naar Roshka is een 17,5 km lange route die aangegeven staat als 1 á 2 daagse hike. Reken op een tocht van 8 – 10 uur. Houd er ook rekening mee dat dit een one way route is, wat betekent dat je op een andere plek eindigt dan dat je begonnen bent. Veel mensen nemen een tent mee en slapen in de bergen (vlakbij Abudelauri Blue Lake bijvoorbeeld) of kiezen ervoor om bij een Guesthouse in Roshka te overnachten.

Juta ligt zo’n 400 meter hoger dan Roshka dus mijn advies is om te starten in Juta.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *