vanlife

Veel gestelde vragen over Vanlife!

Via Instagram ontvangen wij veel vragen omtrent vanlife. In dit blog behandelen wij de meestgestelde vragen! Mocht jij nog een andere #vanlife vraag hebben laat het ons dan vooral weten!

 

#1 Mag je overal wildkamperen en hoe vinden jullie slaapplekken?

In Noorwegen, Zweden en Finland is wildkamperen legaal. In de meeste andere Europese landen helaas niet. Wel zijn er door heel Europa aangewezen plekken waar je legaal en gratis mag staan zolang je zelfvoorzienend bent. Vaak hebben deze plekken zelfs voorzieningen als stroom en een wc. Vooral Frankrijk biedt veel van dit soort plekken!

Verder zijn er een hoop landen waar ze wildkamperen dogen zolang je je kamp niet te groot maakt, je geen overlast veroorzaakt, je niet naast toeristische hoogtepunten gaat staan en geen rommel maakt.

Wij vinden onze kampeerplekken vooral via de apps ‘park4night‘ en ‘iOverlander‘.

 

#2 Waar douchen jullie?

1. Onze eigen buitendouche!

Wij hebben ervoor gekozen om een eigen buitendouche te creëren. Wij hebben een watertank bovenop de bus staan waar wij een douchekop aan kunnen bevestigen.

Op warme dagen is dit ideaal, maar op koude dagen kon dit een uitdaging zijn. Vandaar dat wij de draagbare geiser Qlima PGHW 1010 hebben gekocht. Deze geiser is perfect voor buiten en werkt op gas. Je kunt de watertemperatuur aanpassen tot maximaal 70º.

Ook moet je er rekening mee houden dat je minder privacy hebt. Waar we sommige dagen op de mooiste plekken staat te douchen, staan we op een andere dag ook gewoon op een parkeerplaats te douchen. Een douchegordijn is dus geen overbodige luxe!

2. De sportschool!

Als je van sporten houdt (net als ons) dan kun je bij een sportschool ook gelijk 2 vliegen in 1 klap slaan: workout en daarna lekker douchen! Helemaal fresh kom je dan weer bij je bus aan! Wij zijn andere camperaars tegengekomen die in een nieuw land gewoon een maandlidmaatschap afsluiten, maar je kunt ook voor een aantal euro een dag pas kopen.

3. Openbare douches bij het strand! 

Veel stranden in Europa beschikken over een (koude) buitendouche waar je gebruik van kunt maken. Ook veel strandtenten hebben een douche die je tegen een kleine vergoeding kunt gebruiken.

4. In een meer!

Hoe lekker is het om na een warme dag een duik te nemen in een meer. Even het zweet eraf spoelen en je voelt je zoveel schoner!

Vanlife

 

#3 Hoeveel dagen houden jullie het met stroom vol zonder aan een laadpaal te staan?

Wij hebben onze bus voorzien van een 280 Ah huishoudaccu (2x AGM MarineExpert accu) 150 WP Zonnepaneel en een accuscheider die niet alleen de startaccu maar ook de huishoudaccu op kan laden. 

In de afgelopen 3 maanden hebben wij niet 1 keer een laadpaal nodig gehad. Dit omdat onze huishoudaccu ook oplaad tijdens het rijden of wanneer de zon schijnt.

zonnepaneel camper

Zonder stroompaal, zon of rijden houden wij het 3 dagen uit met onze stroom. Wel zijn wij vrij zuinig in ons energieverbruik. Zo staat de koelkast wel altijd aan en laden wij onze laptops, camera’s en telefoons op, maar gebruiken wij geen föhn, magnetron of dergelijken. 

Bas heeft zelf de elektra in onze bus aangelegd. Wil je hier meer over weten? Bekijk zijn blog “Elektra aanleggen in je camper + overzichtelijk elektroschema”

#4 Wat zijn de nadelen van vanlife?

1. Je leefruimte is klein!

Wanneer het lekker weer is zijn wij vooral veel buiten te vinden. Lezen, sporten, koken. Eigenlijk alles doen wij buiten. Maar op dagen dat het regent is een bus toch wel erg klein.

Het is belangrijk dat je je hierop instelt. Wij hebben er daarom bewust voor gekozen om onze bus ook van een zithoek en keukentje te voorzien.

Een klein woonoppervlakte betekent ook sneller een rotzooi. Waar het in een “normaal” huis niet zo erg is wanneer je je kleren een keer laat slingeren of de afwas niet gelijk doet, is het in een bus gelijk een rotzooi.

Een klein woonoppervlakte betekent ook minder privacy. Het is 07.00 uur ‘s morgens, ik ben net wakker en moet een grote boodschap. Ga ik Bas vragen naar buiten te gaan ook al ligt hij nog lekker warm onder de dekens? Inmiddels zijn wij die schaamte meer dan voorbij. Maar bedenk je van te voren dat dit momenten zijn waar je tegenaan loopt tijdens vanlife. 

Een klein woonoppervlakte betekent ook minder spullen meenemen. Wij hebben bewuste keuzes moeten maken in wat we wel en niet meenamen op reis. Een nieuw item erin betekent een ouder item eruit. Oftewel een minimalistische leefstijl.

 

2. Weinig luxe!

De meeste huizen hebben een vaatwasser, wasmachine, magnetron, oven en warmwater douche. Water en de wc kun je onbeperkt gebruiken, dit is zo goed als vanzelfsprekend, iets waar je niet over na hoeft te denken. 

Tenzij je een redelijk hoge spaarrekening hebt betekent vanlife ook afscheid nemen van bepaalde luxe. Dit betekent zodoende ook een simpeler leven. Een leven waarbij bepaalde alledaagse taken langer duren. Wassen doe ik bijvoorbeeld vaak met de hand of we moeten hiervoor naar een wasserette rijden.

Dit is 1 van de redenen waarom ik denk dat vanlife niet voor iedereen is. Niet iedereen zal hier blij van worden. Denk dus goed na of vanlife echt iets voor jou is.

 

#5 Hoeveel kost vanlife ongeveer per maand?

Bij vanlife zijn de 4 grootste kostenposten: overnachten (campings), brandstof, boodschappen en verzekering. In totaal geven wij hier €1000,- per maand uit, oftewel €500,- per persoon.

Wil je hier meer informatie over? Lees ons uitgebreide blog “Kosten vanlife“!

#6 Waar gaan jullie naar de wc?

Voor €100,- euro kochten wij een Porta Potti Qube 365. Dit is een chemisch toilet dat wij verstopt hebben onder 1 van de bankjes.

Deze Porto Potti is werkelijk waar de beste investering die wij gedaan hebben. Hoe heerlijk is het als je altijd een wc bij je hebt en je niet ‘s nachts de kou in hoeft om een wc of boompje te zoeken. 

Je kunt de wc gewoon doorspoelen en zodoende komt alles terecht in de afvaltank. De afvaltank kun je vervolgens erg gemakkelijk loskoppelen om te legen bij een dumpplek. Gemiddeld moeten wij de wc 1x per week legen. 

wc camper

#7 Hoe komen jullie aan water?

In heel Europa zijn er plekken waar je gratis je water bij kunt vullen. Hoe super is dat!

Vaak kun je je water bijvullen bij camper wc-dumpplekken, benzinestations of campings. Wij gebruikten eigenlijk altijd de app Park4Night om dump- en water bijvul plekken te vinden. Deze vind je onder ‘verzorgingsplaats zonder parkeren’.

Tip: neem een (gedeelte van een) tuinslang mee! Zo kun je je watertank veel makkelijker bijvullen!

 

#8 Hoe duur is het om een bus om te bouwen tot camper?

De verbouwingskosten zijn afhankelijk van de eisen en wensen die je hebt. Wij kwamen in totaal op €4.260,- uit. We hebben de bus helemaal tot 0 gestript en zijn toen weer gestart met opbouwen. Isoleren, nieuwe vloer en wanden, dakraam, toilet, koelkast, accu, zonnepaneel, kraan, wasbak, stof voor de bankkussens, hout voor het bed + het keukenblok + de bankjes en alle accessoires voor in de bus. Wij hebben geen airco of oven.

Meer weten? Bekijk ons uitgebreide stappenplan + het kostenoverzicht van onze bus verbouwing!

 

#9 Wat zijn jullie favoriete landen om te kamperen in Europa?

1. Noorwegen 

Noorwegen is zonder twijfel onze favoriete kampeerbestemming in Europa. Je mag hier legaal en op de mooiste plekken wildkamperen! Dit is echt ongekend! 

Zoals jullie misschien weten houden wij onwijs van hiken en de wandeltochten in Noorwegen zijn echt waanzinnig mooi!

2. Portugal

Portugal is dé kampeerbestemming wanneer je van het strand houdt. Genoeg mooie kampeerplekken gelijk aan het strand waar je gratis en geoorloofd kunt staan. 

Meer weten? Lees ons blog over wildkamperen in Portugal!

 

Dit waren de 9 meestgestelde vragen over vanlife. Heb jij een andere vraag? Laat het ons dan vooral weten 🙂

 

 

GERELATEERDE BERICHTEN

Wie zijn wij

Over ons bussen

Wij zijn Bas en Bianca. Sinds 2016 reizen wij samen de wereld over en zijn we ons eigen online bedrijfje gestart. Onze reizen zijn avontuurlijk en uitdagend, met één van onze zelfgebouwde campers of met backpack. Sindsdien zijn we ook vrolijkopreis.nl gestart in de hoop jou als bezoeker te inspireren.

Neem gerust een kijkje!

CHECKLIST CAMPER BOUWEN

Voor Altijd Gratis:
Camper Bouwen Checklist

Talloze Installatiegidsen en Complete Handleiding Zelf Camper Bouwen

GELD VERDIENEN OP REIS

Met onze GRATIS Geld Verdienen Op Reis e-book leer je exact hoe je binnen no-time op allerlei verschillende manieren geld verdient tijdens jouw reis!

NU VERKRIJGBAAR PHOTO PRESETS

Transformeer jouw eigen foto’s binnen een aantal klikken naar het mooiste resultaat!

FIT OP REIS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy