Riffelsee: 5 Tips voor een onvergetelijk bezoek

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗


In bergmeer Riffelsee kun je op een heldere dag de perfecte reflectie van de magische Matterhorn zien. De Matterhorn is de meest beroemde berg van Zwitserland vanwege zijn unieke puntige vorm. Je zult deze berg vast ook herkennen van de Toblerone chocolade.

Wij hebben verschillende meren in de omgeving van de Matterhorn bezocht, maar Riffelsee was onze favoriet. Dit is oprecht 1 van de mooiste plekken van Zwitserland!

Locatie Riffelsee

Riffelsee ligt is het zuiden van Zwitserland en is bereikbaar vanuit de autovrije stad Zermatt. Parkeer je auto in het stadje Täsch en neem vanaf hier de trein die je binnen 15 minuten naar Zermatt brengt. Deze trein vertrekt iedere 20 minuten.

Kosten:

Parkeren Täsch: ongeveer CHF 15,- per dag
Retourtje Täsch – Zermatt: CHF 16,-

Van Zermatt naar Riffelsee

Vanuit Zermatt heb je verschillende opties om Riffelsee te bereiken.

  1. Met de Gornergrat Mountain Train. Direct naast Riffelsee uitstappen? Naast Riffelsee ligt bergstation Rotenboden. Op deze website vind je de actuele prijzen en tijden.

  2. Hiken. Het is mogelijk om vanuit Zermatt helemaal naar Riffelsee te hiken. Reken op een steile klim waarbij je in totaal 1.180 meter stijgt.

  3. Combinatie trein en hiken. De Gornergrat Mountain Train maakt verschillende tussenstops. Hierdoor kun je er ook voor kiezen om een gedeelte te hiken.

  4. Combinatie trein en mountainbiken. Naar boven met de trein en downhillen met de mountainbike. Wij hebben dit verschillende mensen zien doen. En ja, wij waren jaloers.

Tips Riffelsee

1. Kijk de zonsopkomst bij Riffelsee

Het moment waarop je het 1e zonlicht de Matterhorn ziet raken is echt onvergetelijk! Daarnaast is de zonsopkomst het beste moment van de dag om de Matterhorn te fotograferen.

Om de zonsopkomst bij Riffelsee te kunnen zien heb je een aantal opties:

  • Wildkamperen bij Riffelsee. Wij kozen ervoor om ons tentje mee naar boven te nemen.

    Let op, officieel is wildkamperen niet toegestaan in Zwitserland. Onthoud dus altijd dat je het risico loopt op een boete en laat alsjeblieft geen rotzooi achter.

    Zelf hebben wij hier zonder problemen de nacht doorgebracht. Dit was tijdens coronatijd, toen het erg rustig was. Ik zou nu een minder opvallende plek voor je tent uitkiezen dan direct naast het meer.
Riffelsee

2. Bezoek het kleinere meer naast Riffelsee

Ten westen van Riffelsee ligt bij de coördinaten ‘45.983225, 7.757991‘ ook nog een meer met dezelfde naam.

Dit bergmeer is kleiner, maar verder minstens net zo mooi als Riffelsee zelf. In dit meer ligt ook een rots waarop je kunt staan, dit vonden wij erg leuk voor foto’s.

Toch slaan een hoop mensen deze over, waardoor het hier een stuk rustiger is.

Riffelsee

3. Hike een gedeelte van de route

Door de komst van de Gornergrat Mountain Train is hiken eigenlijk niet eens meer nodig. Toch raden we je aan om wel een gedeelte te hiken, zodoende zie je de Matterhorn van een hele andere kant! Ook zal het langs de hike paden rustiger zijn dan rondom de treinhaltes.

De hike die wij gemaakt hebben – low budget keuze

Wij namen voor CHF 20,- een enkeltje met de trein omhoog naar Riffelberg om vervolgens de laatste 1,5 kilometer naar Riffelsee omhoog te wandelen. Dit was een gemakkelijk pad met een continu uitzicht op de Matterhorn. Geen straf dus!

Vervolgens zijn wij van Riffelsee weer helemaal terug naar Zermatt gelopen. Je daalt bij deze route 1.180 meter en je zult het geheid in je knieën voelen. De route is 9,3 kilometer lang en hier deden wij zo’n 2 uur over. De laatste kilometers loop je tussen de bomen met weinig uitzicht. Al met al vonden wij het goed te doen.

Reis jij net als ons low budget? Dan is dit 1 van de beste opties om op de kosten van de trein te besparen.

De hike die wij achteraf gezien adviseren – minder inspanning

Neem de trein helemaal naar de laatste halte bij Gornergrat. Dit is namelijk ook een waanzinnige plek om te bezoeken, hierover bij tip 5 meer. Hike vervolgens van de Gornergrat via Riffelsee naar Riffelberg. Neem vanaf Riffelberg de trein weer terug naar beneden.

Dit is naar onze mening het mooiste gedeelte van de route die wij gelopen hebben. Kies je voor deze optie dan kom je in kosten iets hoger uit, maar de inspanning die je moet leveren is een stuk minder zwaar.

4. Bezoek ook: Gornergrat platform / gletsjer

Voeg een 2e hoogtepunt toe aan je bezoek aan Zermatt! Gornergrat is een berg op 3.089 meter hoogte en het eindpunt van de Gornergrat Train. Rotenboden ligt op 2.815 meter direct naast Riffelsee. Het Gornergrat platform ligt net 1 halte verder/hoger.

Je hebt een observatieplatform bij Gornergrat met 360 graden uitzicht. Je kijkt o.a. uit op de op de op 1 na grootste gletsjer van de Alpen (Gornergrat Gletsjer), de hoogste berg van Zwitserland (Dufourspitze) en de Matterhorn. Je kunt hier een 1 kilometer rondje over de top van de berg lopen, waar je ongeveer 20 minuten over doet.

Bezoek eerst Gornergrat en loop vanuit daar naar Riffelsee. Zodoende loop je naar beneden in plaats van omhoog en heb je uitzicht op de Matthorn (die recht voor je ligt). Links van je ligt de enorme gletsjer.

Riffelsee

Besluit je alleen Riffelsee te bezoeken en het platform over te slaan? Wanneer je vanaf Riffelsee slechts 5 minuten over de heuvel richting het zuid-oosten loopt dan heb je al een prachtig uitzicht op de Gornergrat gletsjer. Zie foto hierboven.

5. Downhillen met de mountainbike vanaf Riffelsee

Dit is een tip die wij zelf graag van te voren hadden geweten: Zermatt is een paradijs voor mountainbikers.

Het is mogelijk om je mountainbike mee te nemen in de Gornergrat Mountain Train en terug naar Zermatt te downhillen. Dit wordt de Gornergrat Classic Bike Tour (Nr.1) genoemd. Je komt dan langs Riffelsee en volgt vanaf Riffelalp de Furi route.

De route is conditioneel niet zwaar, maar vraagt wel technische vaardigheden. Ervaring met mountainbiken is zodoende noodzakelijk voor het rijden van deze trail. Heb je minder ervaring kijk dan eens naar de 4 meren fietstocht (nr.29). Deze start vanaf Blauherd (2.571 m). Je komt niet langs Riffelsee, maar wel langs verschillende andere mooie meren en ook bij deze trail is het uitzicht op de Matterhorn erg mooi.

De plaatsen voor mountainbikes op de Gornergrat Mountain Train zijn beperkt en dus kan het slim zijn om van te voren een plek voor je mountainbike te reserveren.

Je kunt van 8.00 tot 9.10 uur en vanaf 15.35 uur tot sluit je fiets mee naar boven nemen. Rond deze tijden zijn er minder hikers die in de weg kunnen lopen op de trail. Wij raden je aan om eind middag te gaan zodat je kunt genieten van de ondergaande zon. Dit is ook wat wij veel anderen mountainbikers zagen doen.

We hopen dat deze tips jouw bezoek aan Riffelsee onvergetelijk maken! Meer tips over Zwitserland? Lees ook ons blog over de Augstmattthorn en Oeschinensee!

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *