De Augstmatthorn helemaal voor jezelf

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

De Augstmatthorn (2.137 m) is 1 van de meest spectaculaire toppen van de iconische Hardergrat Trail en zodoende een veel bezochte berg in Zwitserland.

De berg is beroemd vanwege het panoramische smalle pad dat naar de naastgelegen bergen loopt. Ook heb je een prachtig uitzicht op Brienerzee, het blauwe bergmeer dat naast de Augstmatthorn ligt.

In dit blog vertel ik je hoe je de Augstmatthorn op de meest unieke manier kunt ervaren: tijdens zonsopkomst en zonder andere mensen! Een daarbij komend pluspunt is dat je ook nog eens minder kilometers hoeft te lopen en minder hoeft te betalen! Dat klinkt goed toch?! 

Heb je meer dagen de tijd in Zwitserland? Neem dan vooral ook een kijkje bij ons blog: ‘de 5 mooiste plekken van Zwitserland

Is de Augstmatthorn hike gevaarlijk?

Over de Hardergrat trail gaan verschillende verontrustende verhalen te ronden. De Augstmatthorn hebben wij echter totaal niet als gevaarlijk ervaren. Het pad is breed genoeg om comfortabel over te lopen en je moet wel hele gekke capriolen uithalen wil er iets misgaan. Je hoeft dan ook geen ervaren hiker te zijn om deze tocht te kunnen volbrengen.

Wanneer je vanaf de Augstmatthorn richting Brienzer Rothorn loopt schijnt het pad wel steeds smaller en gevaarlijker te worden. Houd dit in gedachten, mocht je enthousiast zijn en de hele Hardergrat Trail willen lopen. 

Augstmatthorn

Route omschrijving Augstmatthorn hike

De Augstmatthorn ligt in de regio Bern in het midden van Zwitserland. Interlaken is de dichtstbijzijnde grote stad.

In dit blog beschrijven wij 2 verschillende routes om bij Augstmatthorn te komen. Optie 2 is de route die wij zelf gelopen hebben.

Optie 1: Vanaf Harder Kulm

Afstand: 17 km (return)
Duur: 3 uur omhoog + 2,5 uur omlaag (zonder pauzes)
Positief hoogteverschil (stijging): 980 meter
Niveau: medium

De meeste hikers kiezen voor deze optie, vandaar dat wij ons in deze route verdiept hebben.

Je start met hiken vanaf de top van Harder Kulm. Hier kom je door de kabelbaan vanaf Interlaken Harderbahn te nemen die in totaal 755 meter stijgt. Deze gaat vanaf 09.10 uur ieder half uur. In het weekend starten ze 1 uur eerder. Check het schema voor de actuele tijden. Je betaald rond de 35 euro voor een retour ticket.

Bij de Harder Kulm is een uitkijk platform waar je gelijk een prachtig uitzicht hebt over de 2 meren rondom Interlaken.

Vanaf het restaurant bij Harder Kulm staan borden richting de Augstmatthorn. De eerste 5 kilometer van de hike loop je hoofdzakelijk tussen de bomen, hier heb je dus nog geen uitbundig uitzicht. Je stijgt tijdens dit deel van de hike eigenlijk continu.

Vanaf de Suggiturm top loop je de laatste 20-30 minuten over een smal pad richting de Augstmatthorn met 360 graden uitzicht op de omgeving. Dit wordt gezien als het mooiste gedeelte van de route.

Terug neem je dezelfde route en daal je eigenlijk alleen maar.

Voordeel route 1:

  • Makkelijk bereikbaar vanuit het centrum van Interlaken.
  • Mooi uitzicht vanaf viewingsplatform Harder Kulm.

Nadeel route 1:

  • Afhankelijk van de openingstijden kabelbaan. Hierdoor is het onmogelijk om de zonsopkomst te zien vanaf de Augstmatthorn en ga je waarschijnlijk met meerdere mensen tegelijk naar boven.
  • De hike is een stuk langer en zwaarder dan route 2 in dit blog. Ook loop je een groot gedeelte tussen de bomen.

Optie 2: Vanaf Lombachalp

Afstand: 5 km (return)
Duur: 2 uur (return)
Positief hoogteverschil (stijging): 570 meter
Niveau: medium

Rijd met de auto naar Lombachalp op 1.560 meter hoogte en wandel vanaf hier naar de Augstmatthorn. Wat wij een groot voordeel van deze optie vonden is dat je geen kabelbaan hoeft te nemen en dus zelf kunt bepalen hoe laat je start met lopen. Zo zijn wij om 05.00 uur gestart met lopen, waardoor wij vanaf de top van de Augstmatthorn konden genieten van de zonsopkomst! En het mooiste van alles: er was helemaal niemand anders! 

De autoweg naar Lombachalp heeft veel bochten en is niet al te breed, maar zelfs met onze Mercedes 508 was het goed te doen. Neem wat contant muntgeld mee, want bij de parkeerplaats en het restaurant kun je alleen cash betalen. 

De hike naar de top is erg steil aangezien je 570 meter stijgt in 2,5 kilometer. Het begin van de trail kan wat modderig zijn. De Brienzersee en de smalle riggel kun je pas zien wanneer je de klim hebt voltooid.

Toevoeging: van Augstmatthorn naar Suggiturm

Het mooiste gedeelte van route 1 loopt van Suggiturm naar Augstmatthorn, omdat je hier aan beide zijdes blootgesteld wordt aan diepte naast je. Het is van Augstmatthorn slechts 1 km lopen naar Siggiturm en bij optie 2 konden wij dit stuk dan ook gemakkelijk heen en weer lopen.

In dit stuk zitten geen heftige stijgingen of dalingen aangezien Suggiturm op 2.085 meter hoogte ligt en Augstmatthorn op 2.137 meter.

Dit voegt wel 2 kilometer en 40 – 60 minuten toe aan de hierboven opgegeven afstand en duur van de hike.

Augstmatthorn
Het pad van Augstmatthorn naar Siggiturm

Terug hebben wij weer dezelfde route van de Augstmatthorn naar Lombachalp genomen. Het is echter ook mogelijk om gelijk vanaf de Suggiturm terug naar Lombachalp te hiken.

Voordelen route 2:

  • Goedkoper. Je hoeft geen kabelbaan te nemen.
  • Minder stijging en kilometers (totaal). Hierdoor sneller dan route 1.
  • Mogelijkheid om vroeg te starten met hiken = zonsopkomst + mensenmassa ontlopen.

Nadelen route 2:

  • Startpunt alleen bereikbaar met auto. Het wegdek is smal.
  • Je mist het viewpoint bij Harder Kulm.
  • Steile klim naar de top met weinig uitzicht.

 Wij hebben genoten van onze ochtend bij Augstmatthorn en we hopen dat jij dat ook doet! Laat ons vooral weten wat je ervan vond!

Wil je onze video van Augstmatthorn bekijken? Kijk dat vooral even op onze Instagrampagina ‘Vrolijkopreis’!

Augstmatthorn

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *