20 Reistips voor China die je gelezen MOET hebben!

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Overal lees je hoe zwaar reizen door China is en dat reizigers na een week al “China-moe” zijn. Met deze reistips voorkom je dit en kan je volop genieten van al het moois dat China te bieden heeft.

China is anders. China kan overweldigend zijn en China zal je verbazen. En ja, reizen door China kan soms een uitdaging zijn. Zo’n 98% van de mensen spreekt niet 1 woord Engels en in een land met meer dan 1,38 miljard inwoners is het echt overal druk. Ook worden pagina’s als Instagram en Google geblokkeerd.

Maar China is ook het land van de meest waanzinnige en afwisselende natuurgebieden. Van gigantisch grote en gave steden. En met treinen die 300 km/uur gaan is reizen door een Aziatisch land heel comfortabel. Tel daar magische tempels, een cultuur die je nergens ander ter wereld zult ervaren en behulpzame mensen bij op en je beseft dat China groots is op alle gebieden.

Deze reistips zullen jouw reis door China makkelijker maken. En deze reistips zullen ervoor zorgen dat jij (net als ons) terugkijkt op een hele fijne reis door China. Want ja China is anders, maar bovenal ongelooflijk gaaf!

 

1. Download een VPN

In China worden whatsapp, Facebook, Google en Instagram geblokkeerd. De pagina’s zijn niet illegaal in China, je kunt ze alleen niet gebruiken. Maar uiteraard is daar een trucje voor. Download voordat je naar China gaat een VPN. Simpel uitgelegd:  zet je VPN aan wanneer je internet heb. Vervolgens selecteer je bijvoorbeeld Canada, je telefoon of laptop denkt dan dat je in Canada bent. En dan kun je opeens toch gewoon je fotootjes op Instagram posten!

Niet alle VPN’s werken in China, kies er daarom één waarvan je zeker bent dat deze werkt in China. Want wanneer je eenmaal in China bent is het downloaden van een VPN bijna onmogelijk.

VPN’s die in China werken zijn: Astrill en Express VPN

 

2. Koop gelijk de 1e dag een Chinese simkaart met internet

De provider Unicom heeft bijna overal bereik. Neem je paspoort mee, want die moet je laten zien! Ook zullen ze ter plekke een foto van je maken, dus je moet echt zelf aanwezig zijn.

Reistips China

 

3. Leer de woorden: bu là uit je hoofd

Bu là spreek je uit als “boe la” en betekent niet pittig. Woorden die ons regelmatig hebben gered, want ze houden in China erg van spicy eten. Bu staat voor “niet” of “geen”. Wanneer je bijvoorbeeld geen uien op je eten wilt zeg je “bu Yángcōng”. Of wanneer iemand je op straat benaderd en je dit niet wilt zeg je: “bu bu”.

Ook wordt het erg gewaardeerd wanneer je mensen begroet met een simpele  ni hao. Ni hao spreek je uit als “nie houw” en betekent hallo.

Wil je je Chinees oefenen dan is de app “ChineseSkill” erg handig om het te leren.

 

4. Boek treintickets en hotels op Trip.com

Wij boekten al onze treintickets online via Trip.com. Je moet dan alsnog je treinkaartje ophalen op het station, maar je bent in ieder geval verzekerd van een plekje. Ook kun je overzichtelijk op de site zien welke treinen er die dag gaan en hoeveel een kaartje kost. Ook hoef je niet op het station duidelijk te maken welke trein je wilt want je kunt gewoon je boekingscode laten zien. Let op, de controle om een trein in te gaan is in China bijna even streng als dat je het vliegtuig in gaat. Grote bussen haarlak of lange zakmessen zijn dan ook niet toegestaan.

Er zijn bepaalde plekken in China waar Booking.com je in de steek zal laten. Gelukkig zijn er dan nog altijd hotels te vinden op Trip.com.

 

5. Download de app MetroMan

Een ideale app om je route met de metro uit te stippelen. Deze MetroMan-app kun je in bijna alle steden in China gebruiken! Reizen met de metro was nog nooit zo gemakkelijk. De metro is in China trouwens echt geweldig geregeld! Voor 40 minuten reizen met de metro betaal je vaak nog niet eens een euro. Je kunt je kaartje ook gewoon bij de automaat halen want met 1 druk op de knop kun je de taal veranderen in Engels.

 

6. Neem je studentenpas mee

Met je studentenpas krijg je echt op heel veel plekken korting! Kortingen kunnen vaak zelf oplopen tot 50%.

7. Gebruik de vertaal app Pleco

De vertaal app-Pleco kun je offline gebruiken en is handig om af en toe een woordje te vertalen wanneer je jezelf verstaanbaar wilt maken.

 

8. De website www.travelchinaguide.com weet alles

Van openingstijden, toegangsprijzen, de handigste reisroute of gewoonweg goede reistips voor China. Travel China Guide is echt super handig.

9. Verblijf in International Youth Hostels

Als je je zorgen maakt over de taalbarrière is dit de perfecte plek om te slapen. Hier spreken ze namelijk altijd Engels.

In ons blog Beste hotels en hostels China vind je al onze favoriete op een rijtje. Verblijven in één van deze slaapplekken zal je reis een stuk makkelijker maken. En daarbij deze hostels en hotels zijn allemaal zeer comfortabel!

10. De chinezen hebben handsignalen voor getallen

Zo staat 2 vingers gekruist bijvoorbeeld voor het getal 10. De handsignalen voor 1 t/m 5 spreken voor zich, maar 6 t/m 10 is een heel ander verhaal. De handsignalen zijn echter wel makkelijker dan de uitspraak van de getallen.

Hier een handig filmpje over handsignalen, zodat je de handsignalen vast kunt oefenen.

11. Didi is de meest gebruikte taxi-app

Alleen bestaat deze nog niet in het Engels. Maar ze zijn hier druk mee bezig!
Toen wij in China waren was de Engelse versie bijna uit. Grote kans dus dat wanneer jij dit leest de Engelse versie te downloaden valt. Even checken dus!

Reistips China

 

12. Neem tissues mee voor onderweg

China heeft overal gratis publieke wc’s, wat echt ideaal is! Maar de kans op wc-papier is hier erg klein. Zorg dus dat je goed voorbereid op pad gaat! En om je even voor te bereiden: op veel plekken hebben ze hier de bekende Aziatische wc’s oftewel het “gat in de vloer”. Dat wordt de beenspieren trainen tijdens het hurken!

13. Zorg altijd voor theezakjes en instant noodles in je tas

In China zijn ze gek op heet water. Zij drinken dit ook gewoon zonder smaakje. Elke hotelkamer heeft dan ook standaard een waterkoker en ook bij elk treinstation kun je gratis heet water tappen. In veel restaurants krijg je ook gewoon gratis een kan met heet water op tafel.

14. Sta vroeg op

Op veel plekken in China kan het druk worden. Wanneer je de hordes Chinese toeristen wilt ontlopen is de gouden tip: sta vroeg op! Dit is de enige manier om in alle rust te genieten.

15. Neem oordopjes mee

Wanneer je je snel ergert aan smakkende, slurpende of boerende mensen dan is het verstandig om oordopjes mee te nemen. De normen en waarden van de Chinezen liggen op dit gebied namelijk anders dan dat wij in Nederland gewend zijn. Als je bijvoorbeeld ook van plan bent om gebruik te maken van nachttreinen dan kunnen oordoppen goed van pas komen.

#16 Hulp nodig? Benader studenten!

Wil je iemand om hulp vragen, dan is het het slimste om iemand onder de 25 jaar aan te spreken. De jongeren hebben namelijk op school meer Engels gehad en bij hun is de kans dan ook groter dat ze je begrijpen.

17. Regel je Visum ruim voor vertrek

Het regelen van een visum voor China kost wat werk en tijd. Als eerste moet je online een vragenlijst invullen (wat bij ons ongeveer 2 uur duurde). Daarna maak je online een afspraak en moet je bij de ambassade op gesprek komen. Tijdens dit gesprek werden ons eigenlijk geen moeilijke vragen gesteld. Wel moesten we onze vliegtickets het land in en het land uit laten zien en moesten we een uitdraai van onze spaarrekeningen laten zien. Wanneer je onderdelen mist kun je ook ter plekke nog kopietjes maken. Vervolgens laat je je paspoort achter en kun je die na een paar dagen weer ophalen.

18. Ga niet naar China in juli of augustus

Wanneer je de keuze hebt plan je reis naar China dan buiten de maanden juli en augustus om. Dit zijn namelijk de maanden dat ook de meeste Chinezen vrij zijn en de meeste Chinezen gaan op vakantie in eigen land! Wat betekent dat het overal echt gigantisch druk is! Ik heb namelijk nog nooit zoveel mensen bij elkaar gezien als in China.

19. Zorg dat je in ieder geval deze plekken niet overslaat

Het Zhangjiajie National Park, The Great Wall, Yangshuo en het Yading Nature Reserve waren echt de hoogtepunten van onze reis door China!

Ook moet je echt een keer een park in lopen om “mensen te kijken”. Gepensioneerden genieten hier namelijk vol van het leven! Overal zie je ze dansen, voetballen, badmintonnen of spelen met een diabolo. Echt geweldig om te zien!

20. Maak je niet teveel zorgen

Veiligheid staat in China op 1. Wanneer je een metro of trein in gaat moet je eerst door beveiligingspoortjes en worden ook je tas en waterfles gescand. Op straat hangen om de zoveel meter camera’s met gezichtsherkenning. Zoals een Chinees ons vertelde: “ik lig niet wakker wanneer mijn vriendin ‘s nachts alleen over straat gaat.” En wij hebben ons ook niet 1 moment onveilig gevoeld.

Verder vinden ze goede hygiëne in China ook erg belangrijk. Zo moet je niet gek opkijken als je servies in plastic op tafel staat. Net alsof het net nieuw uit de fabriek komt. Straten worden dagelijks geveegd en schoongemaakt.

Er zullen momenten komen dat je het misschien eventjes niet meer weet, maar er is altijd wel weer iemand die je te hulp schiet! En alles komt altijd weer goed 🙂

Mis jij reistips in dit blog over China? Laat het ons vooral weten! Hoe meer reistips, hoe gemakkelijker een reis door China voor andere reizigers wordt!

Op zoek naar reistips over wat te doen in China? Bekijk dan vooral ook onze andere blogs!

Maak er een onvergetelijke tijd van in dit fantastische land!

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *