Reisbestemming kiezen: zo doe je dat

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?šŸ¤—

De wereld is ontzettend groot en elke land heeft weer wat anders te bieden. Hierdoor kan het moeilijk zijn om een reisbestemming te kiezen.

Je wilt overal naartoe en hebt geen idee waar te beginnen. Of je hebt wel een idee waar naartoe, maar kunt niet kiezen.

Met deze 5 vragen wordt het kiezen van je volgende reisbestemming opeens een stuk makkelijker!

Vraag 1: Wat wil je ervaren op reis?

Dit is eigenlijk de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen. Heb je bijvoorbeeld een bucketlist van plekken die je graag zou willen zien? Ben je opzoek naar ontspanning of juist naar een actieve reis? Natuur of cultuur? Of eigenlijk juist een combi van alles?

Cultuur snuiven

Welke culturen trekken je interesse?

In China hadden wij de grootste cultuur shock omdat de gewoontes en het eten erg verschillen met de Westerse Cultuur. Verder kun je hier natuurlijk de Chinese Muur bezoeken en prachtige tempels.

In Cambodja vind je het grootste tempelcomplex van Zuid-Oost Aziƫ: Angkor Wat. Onderdeel van de Unesco erfgoedlijst! Ook heeft Cambodja een aangrijpende geschiedenis vanwege de Red Khmer oorlog.

Bezoek Italiƫ voor de rijke keuken en historische gebouwen. Ga naar Machu Picchu in Peru, Petra in Jordaniƫ of woon het Holi-feest bij in India!

reisbestemming kiezen

De onderwaterwereld ontdekken

Je wilt graag duiken of snorkelen op reis!

De mooiste plek waar wij gedoken hebben is zonder twijfel: Sipadan, onderdeel van Maleisiƫ Borneo! Nog nooit eerder hebben wij zoveel schildpassen, vissen en haaien in 1 duik gezien. Boek je duik ruim van te voren, want ze laten hier een gelimiteerd aantal duikers per dag toe.

Maar het kan ook zo zijn dat je eerst bedenkt welke vis of welk beest je graag zou willen zien. Hier kun je dan je bestemming op aanpassen. Zo zagen wij manta’s in IndonesiĆ« bij Nusa Penida en de Komodo eilanden. Thresher sharks bij het Filipijnse eiland Malapascua. Een walvishaai bij het Thaise eiland Koh Tao en dolfijnen bij Kaikoura in Nieuw- Zeeland.

Andere mooie duikbestemmingen: Mexico, Egypte, AustraliĆ«, Malediven, HawaĆÆ, Bonaire en de Galapagoseilanden.

Wildlife spotten

Een olifant in levende lijve zien of misschien zelf de hele ‘big 5’?

Wil je graag op safari dan kun je het beste denken aan de bestemmingen: Tanzania, Kenia of Zuid-Afrika. In Maleisiƫ Borneo heb je een grote kans om Orang-Oetans, Neusapen en Olifanten te spotten. In Sri Lanka kun je vrij zeker wilde olifanten zien.

Of misschien wil je juist wel kangaroos, koala’s en krokodillen in AustraliĆ« bewonderen?

Wandelen in de bergen

Wil je het liefste op avontuur in de bergen? Dan ben je in deze landen aan het beste adres: Nieuw-Zeeland, Zwitserland, Nepal, Noord-Italiƫ, Noorwegen, Chili, USA, Peru, China, Oostenrijk of Ijsland!

Wellicht kan ons blog ‘de mooiste hikes in Europa!’ je ook helpen bij je keuze!

reisbestemming kiezen

Surf bestemmingen

Houd je van surfen of wil je dit graag leren? EƩn met de natuur, afhankelijk van de golven. Uren in de zee vertoeven. Neem dan vooral eens een kijkje in: Portugal, Marokko, Australiƫ, Bali, Spanje, Frankrijk of Hawaii!

Ontspannen op het strand

Het liefste genieten van mooie stranden? De witste stranden zagen wij in Mexico en de Filipijnen. De meest spectaculaire stranden in Portugal en Australiƫ!

Andere reizigers leren kennen

Wanneer het doel van je reis is om andere backpackers/ reizigers te leren kennen dan ben je eigenlijk in Zuid-Oost AziĆ« aan het beste adres. Thailand, Bali, Laos en Vietnam zijn inmiddels al jaren populaire backpackbestemmingen. Hier vind je ook veel hostels en er is elke avond wel ergens een feestje te vinden. Met als klapper de ‘Full Moon Party in Thailand’.

Vraag 2: Welke maanden of in welk seizoen wil je reizen?

Daar loop je dan in de regen over een wit bounty strand.. Nee, dat gebeurt jou niet! Want jij hebt natuurlijk rekening gehouden met de verschillende seizoenen bij het kiezen van jouw reisbestemming: regenseizoen, orkaanseizoen, zomer, winter.

Tijdens onze winter is het bijvoorbeeld zomer in AustraliĆ« en Nieuw-Zeeland! En van november t/m maart is het juist regenseizoen op Bali! Wanneer je net als ons een ‘mooi weer reiziger’ bent, bekijk dan vooral even de klimaatinfo per land.

Ook moet je jezelf afvragen of je in het hoogseizoen wilt reizen. Dit is namelijk vaak de drukste en duurste periode in een land. Wanneer mogelijk kiezen wij bewust voor het voor- of naseizoen.

Vraag 3: Wat is je reisbudget?

Wil je lang reizen met een klein budget? Dan is het belangrijk om een reisbestemming te kiezen die hierbij past. De prijzen voor je levensonderhoud kunnen namelijk per land erg verschillen.

Goedkope reisbestemmingen: Georgiƫ, Albaniƫ, Nepal, Thailand, Indonesiƫ, Mexico, Sri Lanka, Colombia, Turkije, Nicaragua en Bolivia.

Duurdere reisbestemmingen: Zwitserland, Ijsland, Noorwegen, Australiƫ, Nieuw-Zeeland, Zweden en Oostenrijk.

Uiteraard zijn er ook in duurdere land mogelijkheden om het betaalbaar te houden. Lees voor tips ons blog: ‘goedkoop op reis: 15x tips voor budgetreizigers‘.

Vraag 4: Hoe lang mag de reistijd vanaf Nederland zijn?

Wanneer je een week op reis gaat is het zonde om 24 uur heen en ook weer terug in het vliegtuig te zitten. Bestemmingen als Australiƫ en Nieuw-Zeeland vallen dan al snel af.

Vraag jezelf dus af hoeveel weken/maanden je op reis wilt en hoe lang de reistijd vanuit Nederland naar je eerste bestemming dan mag zijn.

Vraag 5: Hoe is de veiligheid van een land?

Uiteraard ook niet onbelangrijk om te weten wat de huidige veiligheidssituatie van de landen op je lijstje is. Wij checken altijd even het reisadvies en de veiligheidsrisico’s! Ook dit kan je uiteindelijke keuze beĆÆnvloeden.

Doe inspiratie op!

Vind je het na het lezen van dit blog eigenlijk nog steeds moeilijk om je volgende reisbestemming te kiezen? Probeer dan wat extra inspiratie op te doen! Wij reizen jaarlijks veel landen af en hier kun je foto’s van bekijken op onze @vrolijkopreis Instagram pagina! Ook zou je naar de vakantiebeurs of een reisbureau kunnen gaan voor advies. Of reisblogs of reisboeken kunnen lezen om inspiratie op te kunnen doen voor een mogelijke volgende reisbestemming!

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *