8x Redenen waarom je jezelf kunt vinden op reis

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Steeds vaker hoor je dat mensen op reis gaan om zichzelf te vinden. Om te ontdekken wie ze nou écht zijn en wat ze willen in het leven. Maar werkt dit wel op deze manier?

Ik ging op reis om de wereld te zien, niet omdat ik mezelf kwijt was. Maar tijdens het reizen ben ik heel veel over mezelf te weten gekomen en heb ik wel oprecht het gevoel gehad mezelf “hervonden” te hebben.

Jezelf vinden op reis, hoe kan dat? Dat deel ik in dit blog!

Uiteraard zeg ik niet dat reizen de enige manier hiervoor is en het is natuurlijk ook afhankelijk van hoe je reis er precies uitziet!

1. Je wordt tijdelijk niet beïnvloed door de Nederlandse maatschappij

Ongemerkt worden jouw mening en keuzes beïnvloed door de mensen in jouw omgeving, de Nederlandse maatschappij en tv. Toen ik 12 maanden op reis ging nam ik hier tijdelijk afstand van. Dit heeft mij oprecht dichter bij mezelf gebracht.

Soms kun je ergens zo middenin zitten dat het goed is om even uit te zoomen en van een afstand naar je leven kijken! Als je alles achter je laat, wat blijft er dan nog over? Wat mis je en wat totaal niet?

2. Je hebt de tijd om na te denken over je leven

Thuis stond mijn agenda vaak overvol en plofte ik na 8 uur werk vermoeid en gedachteloos voor de tv. Op reis had ik daadwerkelijk de tijd om na te denken over mijn leven en dat proces is echt heel mooi.

Daarnaast heb je ook de tijd om de natuur in te gaan, nieuwe dingen te leren of bijvoorbeeld meditatie/ yoga lessen te volgen. In mijn ogen ook goed voor je persoonlijke ontwikkeling.

3. Je leert leven met weinig spullen

Ik heb met een backpack van 12 kilo gereisd en daarna in een bus met een leefruimte van 6m2 geleefd. Ik kocht maar weinig nieuwe spullen want de ruimte was beperkt.

Daarnaast had ik geen vast inkomen meer en leefde ik van mijn spaargeld, hierdoor dacht ik extra na over waar ik mijn geld aan wilde besteden. In Nederland hing mijn kast thuis vol met kleding, hier droeg ik maar de helft van en toch bleef ik steeds nieuwe items kopen.

Op reis werd ik me er heel erg bewust van dat we onze vrije tijd inleveren om te werken voor een salaris om vervolgens weer meer spullen te kopen. Ik kwam er achter dat mijn vrije tijd en ervaringen eigenlijk veel waardevoller zijn dan spullen.

Sindsdien heb ik eigenlijk maar weinig spullen nodig om gelukkig te zijn en dit geeft oprecht heel veel vrijheid. Meer informatie hierover vind je in mijn blog ‘meer vrije tijd door minder te kopen‘.

Meer vrije tijd door minder te kopen

4. Je leert nieuwe mensen kennen

Van iedereen die op je pad komt kun je iets leren. Tijdens het reizen ben ik een hoop inspirerende mensen tegen gekomen die voor een andere levensstijl kiezen. Mensen die fulltime in een bus leven, met kinderen en hond. Mensen die liftend op boten de wereld over reizen etc. Al deze mensen lieten mij zien dat er niet slechts 1 manier is hoe je je leven kunt leven en er meer mogelijk is dan dat we vaak denken.

Daarnaast werd voor mij alleen nog maar extra bevestigd dat ‘de meeste mensen deugen’. Mijn vertrouwen is dus alleen maar toegenomen en mijn angsten zijn alleen nog maar minder geworden.

5. Je stapt uit je comfortzone

Comfortzone betekent eigenlijk ‘situaties waaraan we gewend zijn’, oftewel een routine die we als veilig ervaren. Wanneer je op reis gaat is de kans groot dat je uit deze comfortzone stapt en dingen doet die je thuis nooit doet. Je verlegt je grenzen en leert omgaan met veranderende, soms moeilijke situaties. Hierdoor groei je als persoon.

Krujë

6. Je leert over andere culturen

In Nederland ken je de meeste gewoontes en gebruiken, maar hoe leven de mensen in andere culturen? Door te reizen maak je kennis met verschillende normen, waarden en geloofsvormen. Je ziet hoe mensen hun week besteden en komt erachter wat zij het nastreven waard vinden.

Door tijdelijk te leven in deze culturen leer je meer over jezelf en kun je gewoontes overnemen die goed voelen. Daarnaast brengt het je wereldkennis omhoog en kan het zo zijn dat je je met meer verschillende mensen verbonden voelt. Dit alles kan er weer voor zorgen dat je meer open minded wordt!

7. Je leert om zelfstandig te zijn

Tijdens het reizen ben je op jezelf (en eventueel je reisgenoot) aangewezen. Reizen betekent ook keuzes maken, problemen oplossen en een hoop regelen. Wanneer je erachter komt dat jij dit allemaal zelf kunt kan dit je vertrouwen in jezelf vergroten. Je bent sterk en kan dit!

8. Je leert te leven in het moment

Op reis zijn er veel momenten waarin je in het NU leeft. De ene dag sta je bij een waterval, de volgende in de bergen. Je focus ligt helemaal bij dit moment. Wat je ziet is nieuw voor je en je geniet hiervan. Op zo’n moment liggen je gedachtes even niet bij zaken die in de toekomst of het verleden liggen.

Daarnaast weet je vaak niet hoe de komende weken, soms zelfs dagen eruit zien. Je wordt wakker en laat het allemaal op je af komen.

Ga je op reis om jezelf te vinden denk dan van te voren al na hoe je dit het beste kunt bereiden. Dit kan invloed hebben op hoe je reis eruit gaat zien. Daarnaast raad ik je aan om tijdens je reis lekker veel op te schrijven. Neem eventueel een kladblok mee of maak een nieuwe notitie aan in je telefoon. Dit helpt om je gedachtes te ordenen en te sturen.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy