15 Handige Reisapps: voor camperreizen

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

We leven in de 21e eeuw en tegenwoordig heeft iedereen standaard een smartphone op zak. Hier wordt natuurlijk op ingesprongen en zo zijn de meest handige reisapps ontstaan.

Geen geklooi met papieren kaarten en een goedkope kampeerplek heb je binnen een handomdraai gevonden. Eerlijk is eerlijk, reisapps maken het camperreizen toch echt een stuk gemakkelijker én goedkoper!

In dit artikel delen wij 15 reisapps die wij zelf het meeste gebruiken wanneer wij met de camper op pad zijn.

Reisapps voor camper kampeerplekken

1. Park4Night

Wanneer je aan camperaars vraagt hoe zij gratis kampeerplekken vinden, noemen ze bijna altijd Park4Night. Ook voor ons is deze app inmiddels onmisbaar wanneer wij door Europa reizen.

Wildkamperen, slapen op een boerderij of op een kleinschalige camping. Met Park4Night vind je gemakkelijk de meest unieke kampeerplekken. Ideaal wanneer je met de camper op doorreis bent en niet iedere avond urenlang bezig wilt zijn met het vinden van een plek.

In de app delen andere (wild) kampeerders hun ervaringen, inclusief GPS coördinaten, een review en foto’s. Ook worden service punten gedeeld, waar je water bij kunt vullen of je chemisch toilet kunt dumpen.

2. iOverlander

Voor het vinden van kampeerplekken in de USA gebruiken wij vooral de app iOverlander. Dit is een soortgelijke app als Park4Night, alleen wordt deze app meer gebruikt in Noord-Amerika, Afrika en Zuid-Amerika.

Naast kampeerplekken kun je via iOverlander ook heel gemakkelijk locaties vinden waar je kunt douchen. Vaak betaal je hier rond de $4,- per sessie voor.

In de USA geeft deze app ook heel duidelijk de grenzen van de Nationale Parken op de kaart weer. Iets wat wij erg handig vonden, aangezien je in de Nationale Parken niet mag wildkamperen en je zo niet bang hoeft te zijn dat je per ongeluk op een illegale plek staat.

reisapps

Functionele apps camper

3. Victron Connect App

Met de Victron Connect app kun je via bluetooth de status van je huishoudaccu aflezen op je telefoon. Zo kun je precies zien hoe vol je batterij nog is (uitgedrukt in percentage) en hoeveel je op dat moment aan netto-ampère wint via de opladers (bijvoorbeeld zonnepanelen) of verliest tijdens belasting. Je kunt zelfs zien hoe lang je nog vooruit kunt op basis van de huidige ontladingssnelheid.

Wanneer je met de camper op reis gaat wil je voorkomen dat je zonder stroom komt te zitten. Naast dat je je elektrische apparaten dan niet meer kunt gebruiken, is dit namelijk ook heel slecht voor de huishoudaccu.

Voor een zo lang mogelijke levensduur van je huishoudaccu wil je deze niet te diep ontladen. Zo kun je een loodzuur accu eigenlijk niet verder ontladen dan 50% en een lithiumaccu tot 95% (maar tot 80% is eigenlijk het beste). Daarom is het slim om je stroomverbruik te monitoren.

Om de Victron Connect App te kunnen gebruiken moet je een smartshunt toevoegen aan jouw camper elektrasysteem. In dit geval de Victron SmartShunt.

Lees ons artikel ‘de 6 beste accumonitoren voor de camper accu‘ voor meer informatie over accumonitoren.

4. Satellite finder

Satellite Finder is een handige reisapp wanneer je de luxe hebt om een schotel-tv in de camper te hebben. Deze app helpt je namelijk bij het uitlijnen van de satelliet antenne. Oftewel in welke horizontale en verticale richting jouw antenne moet wijzen.

Daarnaast kun je zelfs met de app controleren of er objecten zijn die het ontvangst verstoren.

Deze app is beschikbaar voor iOS, voor Android kun je kijken naar de soortgelijke app: SatFinder.

Reisapps voor navigatie en kaarten

5. Maps.me

Maps.me is een gratis navigatie-app, beschikbaar voor zowel Android als iOS. Wat deze app speciaal maakt is dat hij offline en wereldwijd werkt.

Download de offline kaarten en gebruik de handige navigatie functie. Of je nou lopend bent of met de camper, je hoeft nooit meer bang te zijn om te verdwalen. Wanneer je onverwachts geen internet hebt is deze app echt een life saver.

Ook plaats ik in deze app pinnetjes bij locaties die ik nog wil bezoeken. Zo stippel ik al mijn camperroutes uit.

Reisapps

6. Google Maps

De Google Maps app heeft meerdere functies die handig zijn tijdens camperreizen. Zo kun je aangeven wanneer je tolwegen wilt vermijden en of je juist de snelste of de kortste route wilt nemen (kan schelen in kosten).

Daarnaast biedt Google Maps realtime verkeersinformatie, waardoor je op de hoogte blijft van files bijvoorbeeld veroorzaakt door wegwerkzaamheden of aanrijdingen. En worden er alternatieve routes aangeboden die je reistijd inkorten.

Reisapps voor financiën

7. XE currency app

Bezoek je een land waar ze niet met de euro betalen? De reisapp XE Currency rekent de door jou geselecteerde valuta binnen een seconde om naar de euro. De wisselkoersen zijn altijd up to date en zo kun je je nooit meer vergissen bij het omrekenen!

8. Splitwise

Reis je met meerdere campers? Met Splitwise kun je gemakkelijk de groepsuitgaven beheren.

Wanneer je frequent (reis)kosten deelt met meerdere mensen kan het nog weleens onoverzichtelijk zijn wie nog wat moet betalen. Dit probleem is met Splitwise verleden tijd.

Je voert alle uitgaven per persoon in en de app berekend vervolgens aan wie jij nog geld moet betalen of van wie jij nog geld krijgt. Scheelt een hoop rekenwerk.

Een soortgelijke app hiervoor is ‘WieBetaaltWat’. Beiden apps werken wat ons betreft prima en zijn beschikbaar voor zowel Android als iOs.

Reisapps voor (sportieve) activiteiten en ontspanning

9. Wikiloc

Ben je graag actief tijdens jouw camperreizen? Download dan vooral de app Wikiloc! Op deze reisapp vind je miljoenen bergwandeltochten, fietst- en mountainbiketochten overal ter wereld.

Ideaal voor het vinden van leuk routes en voor het downloaden van GPX bestanden. Outdoor liefhebbers delen in de app hun afgelegde routes + foto’s, tips en een beoordeling.

In bijvoorbeeld Turkije kon ik in sommige gebieden totaal geen artikelen online vinden over hike routes, terwijl ik op Wikiloc dan wel verschillende mooie routes kon vinden. Zo vond ik o.a. de hike in het Aladağlar National Park.

Andere soortgelijke apps hiervoor zijn:

  • All Trails. In onze beleving heeft Wikiloc meer routes in Europa en All Trails wat meer routes in Noord Amerika. Veel gebruikt tijdens onze camperreis door de USA.
  • Komoot. Deze app heb ik gebruikt tijdens het wandelen van de meerdaagse Haute Route. Ik kon toen eenvoudig het GPX bestand downloaden op mijn telefoon. Deze heb ik vervolgens offline tijdens het hiken gebruikt en ik kon dan ook mijn eigen locatie zien (en dus ook wanneer ik niet meer op de juiste route zat.

10. Stellarium

Sterrenkijken maakt een avond kamperen helemaal compleet. Met de Stellarium app kun je sterren, planeten en kometen identificeren. Je richt je telefoon op de hemel en de namen verschijnen op je scherm. Zo weet je ook daadwerkelijk waar je naar kijkt.

11. Ferrata Guide

In de Ferrata Guide app kun je gemakkelijk alle via ferrata’s op de kaart zien.

De app bevat gedetailleerde beschrijvingen, beoordelingen en foto’s van andere klimmers. Zo kun je gemakkelijk een via ferrata vinden die bij jouw niveau past en dichtbij jouw locatie zit.

Een via ferrata is simpel gezegd een klauterroute waarbij je gezekerd zit aan vaste kabels. Deze vaste kabels zijn professioneel aan de bergwand bevestigd. Je kunt gratis gebruik maken van deze app en de routes, je moet alleen wel zelf je via ferrata set en helm meenemen.

12. Spotify

Muziek of podcasts luisteren tijdens een lange camperrit? Dit doe je natuurlijk met de nummer 1 muziekapp: Spotify! Je kunt ook afspeellijsten offline halen, een functie die natuurlijk ideaal is op reis.

Reisapps voor het vastleggen van je reis

13. Travelboast

Met Travelboast kun je een geanimeerde reiskaart maken van de camperreis die je maakt. Je kiest een voertuig, voert je route in en drukt op start. Vervolgens zie je dit voertuig heel jouw route afleggen over de kaart. Een super leuke video om te delen over jouw reis.

14. Polarsteps app

Polarsteps is de ideale app voor het bijhouden van je reis! Klik de functie ‘Travel tracker’ aan en de app houdt automatisch de hele route bij die je aflegt. Vervolgens kun je ook zelf foto’s en tekst aan deze route toevoegen. Polarsteps houdt ook statistieken bij, zoals aantal bezochten landen en afgelegde kilometers. Ook kun je familie en/of vrienden uitnodigen om je reis te volgen.

Wil je een blijvende herinnering? Via de app kun je gemakkelijk een gaaf fotoboek af laten drukken van je route!

Reisapps voor talen

15. Google Translate

Met deze app heb je veel minder last van taalbarrières. Richt je camera op een tekst en de app van Google Translate vertaalt het naar de door jou gekozen taal! Ideaal wanneer je bijvoorbeeld een menukaart moet vertalen in een land waar geen of gebrekkig Engels wordt gesproken!

Extra: Express VPN

Deze tip is vooral wanneer je veel van wifi gebruik maakt op campings. De Express VPN app zorgt ervoor dat je veilig, via een eigen VPN verbinding, kunt internetten. Zo verklein je het risico om slachtoffer te worden van internetcriminaliteit. Handig wanneer je bijvoorbeeld je bankzaken op je telefoon regelt.

Voor ons was VPN Express onmisbaar tijdens onze reis door China. In China heb je namelijk alleen toegang tot Google, Instagram en Facebook wanneer je gebruikt maakt van VPN.

Wij zijn natuurlijk ook heel erg benieuwd welke reisapps voor jou onmisbaar zijn? Laat het ons vooral weten in een reactie! Zo kunnen we van elkaar leren 🙂

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *