tips bergwandelen

Bergwandelen: tips voor beginners!

Je gaat voor het eerst bergwandelen maar wilt dit wel veilig doen of je hebt wel al vaker een tocht gemaakt maar bent opzoek naar extra tips.

Na het lezen van dit blog weet je zeker dat je goed voorbereid op pad gaat en optimaal kunt genieten van al het moois dat de bergen je te bieden hebben!

#1 Zorg voor een hike maatje!

Als beginnende hiker kan het fijn zijn om je eerste hikes met iemand samen te lopen. Twee weten immers meer dan 1 en mocht er onderweg iets gebeuren sta je er niet alleen voor.

Je kunt natuurlijk ook samen met een gids hiken of met een groepswandeling meegaan.

#2 Volg gemarkeerde paden!

Kies een officiële hike uit waarbij de route aangegeven staat met borden en/of markeringen. In o.a. Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Noord-Italië en Nieuw-Zeeland staat er bij de hikes heel duidelijk aangegeven waar je heen moet.

#3 Vermijd hiken met slecht weer!

Wij checken altijd voor vertrek de weersvoorspellingen in de bergen. Het kan nog zulk mooi weer zijn wanneer je vertrekt, maar hoog in de bergen kan het weer heel anders zijn! Ook kan het weer in de bergen plots omslaan.

Regen, harde wind en/of sneeuw kan het maken van een hike opeens een stuk moeilijker of zelfs onveilig maken. Dit wil je eigenlijk ontlopen als beginnende hiker.

Mooiste plekken Zwitserland

#4 Download offline kaarten!

Wanneer je de officiële paden volgt heb je 9 van de 10 keer geen kaart nodig. Maar mocht je je verdwaald voelen dan is het toch heel fijn dat je je huidige locatie kunt bekijken op een offline kaart.

Wij gebruiken eigenlijk altijd de offline kaarten van maps.me en zorgen dat we de regio van de hike van te voren gedownload hebben.

#5 Vertel een achterblijver waar je gaat hiken!

Mocht je door wat voor reden dan ook niet terug kunnen keren van je hike, dan is het wel zo fijn als er iemand op de hoogte is van jouw hike plannen. Zodoende ben je namelijk makkelijker te traceren!

Wij vertellen onze hike plannen altijd aan het thuisfront (familie), maar ook aan achterblijvers op huidige locatie: denk aan de eigenaar van je Hostel. Toen ik in Nieuw-Zeeland solo aan het hiken was liet ik altijd mijn gegevens noteren bij de toeristencentra / doc visitors center voor vertrek. Ik meldde dan ook altijd even wanneer ik weer terug was.

#6 Kies een hike die past bij jouw niveau!

We leven in een tijd waarin er ontelbaar veel hikes gedocumenteerd en goed beschreven zijn. Zoek naar een hike voor beginners passend bij jouw (verwachte) niveau.

Maak het vooral niet te zwaar voor jezelf tijdens je eerste hike. Bekijk hierbij niet alleen de totale afstand van de hike, maar ook het aantal hoogtemeters. Oftewel het aantal meter dat je stijgt. Wanneer je bij een tocht van “slechts” 5 kilometer wel 1000 hoogtemeters moet stijgen wordt het namelijk opeens toch een pittige tocht.

De gemiddelde richtlijn van de ANWB: 300 meter stijgen staat gelijk aan 1 uur lopen en 600 meter dalen staat gelijk aan 1 uur lopen.

#7 Start met hiken in de ochtend!

Wanneer je in de ochtend start met hiken heb je nog een hele dag vol zonlicht voor je. Mocht je verkeerd lopen of meer pauzes nodig hebben dan verwacht, dan is hier tijd voor. Je hoeft je geen zorgen te maken over lopen in de het donker.

Daarnaast is op warme bestemmingen in de ochtend hiken vaak ook aangenamer vanwege de lagere temperatuur!

#8 Zorg voor goede wandelschoenen en sokken!

Goede wandelschoenen kunnen blaren, uitglijden en/of het verzwikken van enkels voorkomen. De schoenen die je draagt kunnen je hike maken of breken. In het blog ‘paklijst hiken‘ delen wij meerdere tips over het kiezen van geschikte schoenen voor bergwandelen.

Tips bergwandelen

#9 Neem voldoende water en eten mee!

Zelf nemen wij altijd een 1 – 1,5 liter waterfles per persoon mee. Je bent in beweging, dus hoogstwaarschijnlijk ook aan het zweten. Het is dus belangrijk om de vochtvoorraad van je lichaam aan te vullen. Ook verbruik je kcal en dus is het belangrijk om ook voldoende te eten om te voorkomen dat je je slap gaat voelen. Denk aan muesli/eiwitrepen, fruit en/of brood.

#10 Download de app Wikiloc!

Wikiloc is eigenlijk een app waarop hikers wandeltochten met elkaar delen. Inmiddels kun je hier miljoenen hikes overal ter wereld op vinden. Hikers beoordelen de hikes, delen de precieze route die zij gelopen hebben en geven tips voor het bergwandelen per tocht. Ideaal!

#11 Zorg dat je telefoon volledig opgeladen is!

Mocht je de route moeten bekijken op een offline kaart of in een noodsituatie voor hulp moeten bellen dan is het wel zo fijn dat je telefoon opgeladen is!

#12 Denk na over wat je aantrekt en meeneemt!

Wij nemen altijd een powerbank en oplader mee voor het geval we onze telefoon moeten opladen! Ook gaat er standaard een EHBO-kitje mee en een zakmes.

Bekijk vooral ook even onze volledige hike paklijst!

#13 Neem voldoende rust!

Je hebt geen haast! Las voldoende pauzes in zodat je weer op adem kunt komen en loop op een tempo dat prettig aanvoelt. Zodoende houd je het hiken makkelijker vol.

#14 Train je conditie en beenspieren!

Bergwandelen vraagt een grote inspanning van je lichaam. Tijdens het klimmen voel ik vaak mijn bovenbenen verzuren, terwijl ik bij het afdalen vooral de spieren en pezen rondom mijn knieën erg voel.

Wanneer je een goede conditie hebt wordt hiken opeens een stuk minder zwaar! Doe dus van te voren krachttraining voor je benen en/of ga wandelen!

#15 GENIET!

Heb jij nog tips voor beginnend bergwandelen? Laat het ons dan vooral weten!!

GERELATEERDE BERICHTEN

Wie zijn wij

over ons

Wij zijn Bas en Bianca. Sinds 2016 reizen wij heel de wereld over op zoek naar de spannendste en mooiste plekjes op aarde!
Sindsdien runnen we een online bedrijfje en nu ook een blog in de hoop jullie te inspireren!


Neem gerust een kijkje!

CHECKLIST CAMPER BOUWEN

Voor Altijd Gratis:
Camper Bouwen Checklist

Talloze Installatiegidsen en Complete Handleiding Zelf Camper Bouwen

GELD VERDIENEN OP REIS

Met onze GRATIS Geld Verdienen Op Reis e-book leer je exact hoe je binnen no-time op allerlei verschillende manieren geld verdient tijdens jouw reis!

NU VERKRIJGBAAR PHOTO PRESETS

Transformeer jouw eigen foto’s binnen een aantal klikken naar het mooiste resultaat!

FIT OP REIS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy