Wandelen in Zuid Duitsland – 9 Hoogtepunten

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?đŸ€—

Wandelen in Zuid Duitsland is echt de moeite waard. Vaak wordt het overgeslagen doordat wandelen in Oostenrijk of Zwitserland al gauw de voorkeur krijgt. Onterecht als je het aan ons vraagt. Er zijn zoveel letterlijke en figuurlijke hoogtepunten te vinden als je gaat wandelen in Zuid Duitsland. Je kijkt echt je ogen uit.

Daarbij komt dat je al binnen 5,5 uur in Zuid Duitsland kunt zijn. Een mid-weekje of lang weekend lekker wandelen in de bergen van Duitsland is dichterbij dan je nu misschien wel denkt.

Van wandelen in het dichtbeboste Zwarte Woud in het zuidwesten tot de ”Top of Germany” in de Beierse Alpen. In dit artikel geven we je de beste hoogtepunten van Zuid Duitsland.

1. Zugspitze ”TOP OF GERMANY

We vallen gelijk met de deur in huis, de Zugspitze ofterwijl de Top of Germany. De Zugspitze ligt in Zuid Duitsland, maar grenst ook aan Oostenrijk. Er gaan dan ook twee kabelbanen heen, 1 uit elk land.

De Zugspitze is 2962 meter hoog en om die rede de hoogste berg van Duitsland. Bovenop de berg heb je een waanzinnig uitzicht over de Beierse alpen en Tirol. Vanaf het hoogste punt start een wandelroute voor ervaren hikers. Na een aantal kilometer verandert deze route in een via ferrata en is een klettersteigset verplicht. Klinkt dit je iets te spannend in de oren allemaal? Dan kun je vanaf ”The Top” ook een kabelbaan nemen naar een iets lager gelegen station, waar er korte makkelijk wandelroutes zijn en ook een aantal langere moeilijke routes.

Het is aan te raden de webcam van de Zugspitze in de gaten te houden voordat je naar boven gaat. Het weer beneden en op de berg kan compleet anders zijn. Zo kun je voorkomen dat je op de top staat en geen uitzicht hebt.

Een kaartje met de kabelbaan naar de Zugspitze kost 61,- Euro. Als je dit vergelijkt met andere kabelbanen is deze prijs redelijk hoog, maar de kabelbaan is dan ook Ă©Ă©n van de langste en hoogste van Europa. Daarbij is het uitzicht en de ervaring het dubbel en dwars waard.

2. Eibsee

Een hoogtepunt die echt niet mag ontbreken aan deze lijst is Eibsee. Dit prachtige meer ligt aan de voet van de Zugspitze. Wandelen om het meer doe je in zo’n 2 uur, maar persoonlijk zou ik er iets meer voor uittrekken. Zo kun je heerlijk lunchen aan het meer en houd je nog tijd over om een aantal mooie foto’s te maken.

De wandeling is zeer eenvoudig en dus goed te doen voor jong en oud. Ook wanneer er iemand met de rolstoel meegaat is deze wandeling uitermate geschikt. Er zijn geen treden die beklommen moeten worden en het pad is erg breed. Om die rede zie je ook veel fietsers deze route afleggen.

Eibsee wandelen

3. Soiernseen

Deze twee meren liggen in het karwendelgebergte op iets meer dan 1500 meter. In dit gebied kun je prachtige wandelingen maken en de twee meren geven elke keer weer een fantastisch uitzicht.

Wandelen in Zuid Duitsland op een letterlijk hoogtepunt doe je naar de Soiernspitze. De hike naar dit punt geeft je een prachtig uitzicht op de Soiernseen. Een andere één-daags wandeling die je kunt doen vanaf de Soiernsee is die naar de Schöttelkarspitze. Uiteraard kun je deze ook combineren, maar een overnachting is dan wel vereist.

Voor makkelijke wandelingen kun je beter iets dichterbij de Soiernseen blijven. Een bezoek aan beide meren is makkelijk te combineren op 1 dag. Ook zijn er talloze fietsroutes te vinden in het gebied.

Helaas zijn wij nog niet toegekomen aan deze wandeling, omdat toen we in het gebied waren de weg was afgesloten door naar beneden gevallen rotsen. Deze wandeling staat dus nog hoog op onze lijst en gaan we zeker in de nabije toekomst afleggen.

4. Schloss Lichtenstein

Slot Lichtenstein ligt in Baden-WĂŒrttemberg net buiten het Zwarte Woud. Het slot ligt op 817 meter hoog, maar is wel te bereiken met de auto. Zo kun je makkelijke wandelingen doen vanaf dit punt met als hoogtepunt Schloss Lichtenstein natuurlijk. Maar je kunt de auto ook 250 meter lager aan de voet van de berg laten staan en de wandeling omhoog maken.

schloss lichtenstein wandelen

5. Herzogstand

De bekenste huisberg van MĂŒnchen is Herzogstand. Je kunt hier volop wandelen, maar ook klimmen, fietsen of gewoon een dagje naar het Walchensee gaan. Het gebied is geliefd omdat je in alle seizoenen hier kunt wandelen. Het hoogste punt ligt dan ook maar op 1731 meter.

De meest populaire wandeling is deze vanaf het dal bij Walchensee via Herzogstandhaus naar de top. Je doet hier zo’n 4 uur over.

6. Hammersbach

Het gebied van Garmisch-Partenkirchen kent meerdere mooie wandelingen. Eibsee is de meest bekendste, maar het dorpje Hammersbach heeft een prachtig gebied dat door veel wandelaars over wordt geslagen.

Parkeer de auto aan de voet de kabelbaan naar de Alpspitze. Vanaf daar kun je een prachtige wandeling maken door de weide met uitzicht op de berg Waxenstein.

Waxenstein

7. Allerheiligen-WasserfÀlle

Een prachtige wandeling door het Zwarte Woud begint bij de Allerheiligen WasserfĂ€lle. Het uitzicht moet je vooral dichtbij zoeken. Prachtige natuur, bomen met een gigantische historie en aan het einde van de wandeltocht vind je “All Saints Abby”. Dit is een klooster uit het jaar 1192 middenin het Zwarte Woud.

Allerheiligen

8. OstlerhĂŒtte

Vanaf de OstlerhĂŒtte kun je lopen naar de Gipfelkreuz Breitenberg. De hut is tegenwoordig gesloten en opent zijn deuren niet meer. Desondanks is en zal het een populair punt blijven vanwege het uitzicht.

Met de Hochalpbahn (kabelbaan) kun je omhoog om vanaf daar prachtige wandelingen te maken. Uiteraard kun je deze ook overslaan en de route vanaf beneden starten.

9. Schloss Neuschwanstein

Dit prachtige kasteel is gebouwd door koning Ludwig en heeft hij puur neergezet om mee te kunnen pronken. De krankzinnig verklaarde koning heeft wel de meest populaire toeristische attractie van Zuid-Duitsland neergezet. Meer dan een miljoen mensen bezoeken het kasteel jaarlijks.

Daarbij is het een prachtig gebied om te wandelen. Vanaf en naar het kasteel vind je talloze wandelingen. Druk zal het niet zijn om de wandelpaden, aangezien de meeste mensen alleen het kasteel bezoeken.

Schloss neuschwanstein

Wandelen in Zuid Duitsland een uniek gebied

De Beierse Alpen is het noordelijkste gedeelte van de Alpen. Van scherpe pieken tot mooie weides, Zuid Duitsland heeft het allebei! Door de grote diversiteit in het landschap kunnen wandelaars van elk niveau terecht in dit gebied.

Staat er in deze lijst een wandeling niet bij, terwijl deze daar echt tussen moet? Laat het ons weten, we vullen deze lijst graag aan.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy