Tiu Kelep Waterval bezoeken zonder gids

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Vlakbij het dorpje Senaru in het noorden van Lombok vind je de Tiu Kelep Waterval. Een sierlijke waterval tussen hoge tropische bomen.

Tijdens onze reizen hebben wij al veel watervallen bezocht, maar dit blijft onze all time favorite. Vandaar dat we de Tiu Kelep Waterval niet 1, maar zelfs 2 keer bezocht hebben.

Lokale gidsen zullen aanbieden om je tegen betaling naar de waterval toe te brengen. Hoogstwaarschijnlijk zullen ze je ook vertellen dat de route moeilijk is en dat je kunt verdwalen. Je kunt de Tiu Kelep Waterval echter gemakkelijk zelf vinden. In dit blog zullen we je hierbij helpen.

Routeomschrijving naar de Tiu Kelep Waterval

Kosten entree: € 1,20 – 20.000 RP (Indonesische toeristen 10.000 RP)
Tijd: 30 minuten lopen (one way). Dit is zonder pauzes, deze tijd moet je er dus nog extra bij optellen.
Coördinaten startpunt: -8.301697, 116.407649

Van de entree naar Sendang Gile

Nadat je het National Park ingaat volgen er flink wat traptreden naar beneden.

Het pad is van steen en goed onderhouden. Na ongeveer 10 minuten afdalen kom je al uit bij de 1e waterval: de Sendang Gile Waterfall. Deze waterval is heel gemakkelijk te vinden.

Hoewel ons hoofddoel de Tiu Kelep Waterval was waren we blij verrast door deze waterval.

Dit is een mooi voorproefje van wat gaat komen!

Sendang Gile Waterfall

Van Sendang Gile naar de Tiu Kelep Waterval

Vanaf de Sendang Gile Waterval neem je eerst de trap weer een klein stukje terug omhoog tot je bij de splitsing komt die je hieronder op de foto ziet. Neem hier het pad naar links. Vanaf hier is het nog zo’n 20 minuten lopen naar de Tiu Kelep Waterval.

Update 2024: tegenwoordig staat er bij deze splitsing een bord die je de weg wijst. Je kunt deze splitsing dus onmogelijk missen.

De weg naar de Tiu Kelep Waterfall

Loop rechtdoor totdat je een brug tegenkomt. Steek deze brug over en volg daarna het pad langs de rivier. Dit is een mooie route door de jungle.

Niet veel later moet je voor de 1e keer de rivier oversteken. Waarna je weer een kort stuk loopt over een normaal pad en dan nogmaals de rivier oversteekt. Bij beiden oversteekpunten komt het water tot iets boven je enkels. Wij hebben dit gewoon op blote voeten gedaan, maar de stenen kunnen wat glibberig zijn. Mocht je waterschoenen of hike sandalen bij je hebben dan raden we je aan deze te dragen. Grote kans dat er ook lokale kinderen in de rivier staan om je een hand te geven en je naar de overkant te helpen.

Tenslotte moet je nog over enkele rotsen klauteren en dan kom je bij de waterval uit.

Om je een indicatie te geven van hoe moeilijk deze route is: mijn 60-jarige ouders zijn een jaar na ons ook naar de Tiu Kelep Waterval geweest. Zij vonden het een pittige wandeling, maar hebben het wel gewoon gehaald. Hierdoor denken wij dat deze waterval wandeling voor vrijwel alle leeftijden te doen is.

Tiu Kelep Waterval
Waterval op Lombok

Handig om te weten over de Tiu Kelep Waterval

Hoewel het bij de Tiu Kelep Waterval niet zo druk wordt als bij de meeste watervallen op Bali, raden we je toch aan om deze waterval in de ochtend te bezoeken. Vanaf 11 uur komen de meeste mensen aan die de waterval bezoeken met een organisatie.

Wij hebben deze waterval bezocht in de maand juli en in de maand september. In juli was er aanzienlijk meer water en konden we zelfs naast de waterval zwemmen. In september was er een stuk minder water, zoals je op de foto’s hierboven ziet. Toch is het in beide gevallen fijn om zwemkleding aan te hebben, want er spat veel water op bij de waterval. Ook is het daarom fijn om een waterdichte zak bij je te hebben voor elektronica.

Vanuit het dorpje Senaru starten ook de tours voor de Rinjani beklimming, de op 1 na hoogste vulkaan van Indonesië. Een uitdagende hike, waarbij je 1 nacht in een tent op de vulkaan slaapt. Voor ons was dit een onvergetelijke ervaring.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy