Motor kopen Vietnam: alles wat je moet weten

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Een motor kopen in Vietnam en daarmee rondreizen is de mooiste en meest avontuurlijke manier om het land te ontdekken. Vietnam is een prachtig land om met de motor doorheen te rijden, de wegen brengen je langs de mooiste uitzichten en ook niet onbelangrijk: er zijn overal garages als je motor stil komt te staan.

Wil jij weten waar je op moet letten bij het kopen van een motor in Vietnam?
Of ben je nog aan het twijfelen of je wel met de motor door Vietnam wilt rijden?

In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over het kopen van een motor in Vietnam!

Waarom met de motor door Vietnam?

Vietnam is een prachtig land met veel bergen en een spectaculair lange kustlijn helemaal van noord naar zuid. Dit zorgt voor ruwe natuurovergangen die schitterend zijn om te zien.

Wij hadden uiteraard wel een reisroute waarmee we langs alle hoogtepunten van Vietnam reden.

Op de motor ruik, voel en zie je alles veel beter dan in een bus of auto. Daarnaast bepaal jij waar en wanneer je stopt. Zodoende zorgt dit voor een unieke ervaring en kom je op plekken waar je anders niet zou komen. Plekken waar je het pure Vietnam ziet en waar mensen nog oprecht verbaasd zijn als ze een toerist zien. De vrijheid die jouw motor je geeft is heerlijk!

motor kopen Vietnam

Puur Vietnam

Het is vrijdagavond en we belanden met onze motor in een onbekend dorpje. De kinderen kijken ons met grote ogen aan omdat ze hier nooit toeristen (met ook nog eens blonde haren) zien. Het dorpje heeft geen restaurants, maar op de hoek van de straat zitten dorpelingen te eten en bier te drinken. Ook wij zoeken een plekje aan 1 van de plastic tafeltjes. Niemand spreekt Engels en met handen, voeten en een plaatje van een kip op onze telefoon maken we duidelijk wat we willen eten. Uiteraard krijgen we totaal iets anders voorgeschoteld (vraag me niet wat), maar het was heerlijk. De dorpelingen doen er alles aan om ons te helpen en proberen echt contact met ons te maken. We proosten onze glazen en lachen naar elkaar. Wat een ervaring!

Motor kopen Vietnam

De meest verkochte motoren in Vietnam zijn de Honda win en Honda Wave modellen van 100cc tot 125cc. Dit zijn kleine motoren die ook niet veel harder kunnen dan 80 km per uur. Deze motoren kun je kopen bij één van de velen garages in het centrum. Vaak staan de motoren voor de shops uitgestald. Je zult dan ook geen moeite hebben er eentje te vinden.
Je kunt met 2 personen op een motor en daar kunnen ook je backpacks bij. De kosten voor een motor variëren tussen de 250 tot 350 Amerikaanse Dollar (dat is ongeveer 221 tot 310 euro). 

Waar kan ik het beste mijn motor kopen?

Wanneer je een motor wilt kopen in Vietnam heb je de keuze om deze te kopen in Ho Chi Minh City of Hanoi (Hoi An is ook nog een optie). Wij raden je aan om je motor in Hanoi te kopen. Maar dat is puur vanwege de prijs, als je liever gewoon vanaf Ho Chi Minh start dan moet je dat kiezen.

Het aanbod van motoren in Hanoi is een stuk groter dan in Ho Chi Minh City. Dit omdat de meeste backpackers van Zuid naar Noord rijden. Hierdoor zijn de motoren in Hanoi goedkoper. Doordat het aanbod in Ho Chi Minh lager is kan je jouw motor vervolgens ook voor een goede prijs weer verkopen.

motor kopen vietnam

Van wie kan ik het beste mijn motor kopen?

Je beste optie is een motor kopen van een andere backpacker. Zij hebben er op gereden en weten precies te vertellen wat er aan vervanging toe is. Vaak hebben andere backpackers niet veel tijd om hun motor te verkopen. Met als gevolg dat zij hun motor voor een lage prijs aan jou kwijt willen. De kosten voor een motor van een andere backpacker variëren tussen de 250 en 350 Amerikaanse Dollar.

Let er wel op dat als je met 2 personen en 2 packpacks op 1 motor wilt rijden je een sterk rek achterop nodig hebt.
Halverwege onze tocht brak namelijk ons rek af met de backpacks er nog op. Na een pitstop bij een garage heeft de monteur het rek er extra stevig op gelast en konden we weer door!

Waar moet ik op letten bij het kopen van een motor?

 • Koop nooit een motor zonder blue-card. Dit is het kentekenbewijs van de motor.
 • Koop een ”echte” Honda. Dit staat aangegeven op de blue card. Imitatie modellen zijn goedkoper en minder betrouwbaar.
 • De remmen moeten goed werken. Deze vind je aan de rechter kant bij de voet (achterrem) en bij je rechterhand (voorrem). Maak een testrit en let hier goed op.
 • Het bagagerek moet stevig zijn. Deze heb je nodig voor je backpack.
 • Is een motor overgespoten? Dan is de kans groot dat dit gedaan is om andere gebreken te verbergen.
 • Check of de motor veilig is. Werken alle knoppen op het stuur? Werken de lampen en knipperlichten? Heb je beide spiegels? Hebben de banden genoeg profieldikte (minimaal 1 mm heb je nodig)?
 • Een motor die geen gekke extra’s heeft en er eigenlijk standaard uitziet is juist goed. Dat betekent dat er niet veel mee gerommeld is.
 • Een kilometer teller is één van de eerste onderdelen die kapot gaat en niet wordt gemaakt. Maak je dan ook niet te druk wanneer de kilometerteller niet werkt.
Met de motor in Vietnam

Praktische tips

 • Gebruik je toeter! Iedereen in Vietnam neemt voorrang. De helft van de weggebruikers gooit hun voertuig de weg op zonder om zich heen te kijken. Kom jij bij een kruispunt aan gebruik dan vooral je toeter om te laten weten dat je eraan komt.
 • Rijd met zijn tweeën. Als er iets kapot gaat aan de motor (en ja dit gaat zeker gebeuren) dan kan de ander je helpen. Het is natuurlijk ook een stuk gezelliger.
 • Neem oordopjes voor muziek mee. Je maakt soms lange dagen op de motor. Dan is een beetje muziek wel lekker.
 • Neem een poncho mee! Je wilt niet kletsnat op de motor zitten. Soms duren de buien maar eventjes, maar zijn ze wel heel heftig.
 • In Vietnam heb je een visum nodig. Regel deze op tijd! Je kan geen visum aanvragen bij de grens zoals je dat gewend bent in andere Aziatische landen.
 • Aan het einde van je tocht wil je graag je motor verkopen. Vaak kun je dit doen voor dezelfde prijs of zelfs nog meer. Ben je van zuid naar Hanoi gereden dan wordt dit iets lastiger. Zet dan je motor alvast op deze facebook groep te koop!
 • Neem de tijd! Ben je van plan de hele kust af te rijden reken er dan ongeveer 4 weken voor. Heb je minder tijd? Overweeg dan vanaf of tot Hoi An te rijden.

Reken erop dat je een aantal keren bij een garage zult staan. Daarbij kun je er vanuit gaan dat het rijden vermoeiend zal zijn. Maar je krijgt er zoveel vrijheid en unieke ervaringen voor terug! Ervaringen die je nooit meer vergeet! Van alle reizen die wij tot nu toe hebben gemaakt is dit één van de mooiste! 

Geniet ervan en rijd veilig!

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *