The King’s Trail: in de winter door Zweeds Lapland

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

The King’s Trail is dé ultieme winterexpeditie in Lapland. Op sneeuwschoenen of wandelski’s trek je door de Zweedse wildernis, van berghut naar berghut. Ver weg van de bewoonde wereld, zonder elektriciteit of internet.

Onderweg trotseer je temperaturen tot wel -25°C, rijkt de gigantische sneeuwvlakte zo ver als je ogen kunnen kijken, ervaar je ultieme stilte, daag je jezelf lichamelijk uit, geniet je van sauna-avonden, kun je elanden en rendieren spotten, hak je hout voor de kachel en haal je drinkwater uit een wak in het ijs.

Met een beetje mazzel sluit je de dag ook nog af met het noorderlicht. Je bevindt je namelijk op 200km boven de poolcirkel en in niemandsland (= weinig tot geen lichtvervuiling), wat dit 1 van de beste plekken maakt om dit natuurspektakel te bewonderen.

The King’s Trail was voor ons echt een onvergetelijke week en in dit artikel gaan we alles erover met je delen!

Wat is de King’s Trail?

De Kungsleden (vertaling: King’s Trail) is de meest bekende lange afstandswandeling van Zweden. De gehele route is 450km lang en wordt vooral in de zomer gelopen. De reisorganisatie Travelbase heeft hier een 7-daags avontuur van gemaakt, namelijk: The King’s Trail.

Tijdens de King’s Trail leg je 75 tot 95km van de officiële Kungsleden Route af in 6 dagen (dag 1 is een reisdag). Beginnende in het meest noordelijk gelegen dorpje Abisko en eindigend in Nikkaluokta.

In de winter kun je de King’s Trail alleen afleggen op wandelski’s of sneeuwschoenen, waardoor je niet wegzakt in dikke sneeuw. Je tas sleep je vooruit op een pulka. Zo loop je over bevroren meren en over sneeuwvlaktes omringd door besneeuwde bergentoppen.

Route King's Trail

Leeftijd doelgroep: minimaal 16 jaar – maximaal 65 jaar (in onze groep was de gemiddelde leeftijd 39 jaar).
Aantal deelnemers: gemiddeld 15 deelnemers per groep (in onze groep zaten 12 deelnemers).
Wanneer: half februari tot half maart

The King's Trail

Wandelski’s of sneeuwschoenen?

Aangezien je tijdens de King’s Trail over dikke sneeuw heen loopt, kun je deze tocht niet op je gewone wandelschoenen afleggen. Vandaar dat je vanuit Travelbase wandelski’s of sneeuwschoenen te leen krijgt.

Je mag zelf kiezen of je voor wandelski’s of sneeuwschoenen gaat. Bas heeft de King’s Trail op sneeuwschoenen gelopen en ik op wandelski’s, waardoor we deze 2 mooi met elkaar kunnen vergelijken.

Tijdens de trail worden er een aantal extra sneeuwschoenen en wandelski’s meegenomen. Niet voldoende voor iedereen, maar mocht je halverwege willen wisselen dan is er dus een mogelijkheid.

De King’s Trail op wandelski’s

Houd er rekening mee dat wandelski’s niet hetzelfde zijn als gewone ski’s. Je hebt ook geen ski-ervaring nodig om voor deze optie te kiezen.

Zelf had ik stijve skischoenen verwacht, maar het zijn eigenlijk gewoon hele comfortabele wandelschoenen met een ijzeren binding onder de zool. Ik gebruikte deze schoenen ook ’s ochtends en ’s avonds (voor en na de trail) om op rond te lopen.

Het is belangrijk om de skischoenen 2/3 tot 1 maat groter te nemen dan je standaard maat (ik heb normaal 39 + 3/4 en nu maat 41). Je voeten zullen tijdens de tocht namelijk iets uitzetten en daarnaast heb je meer ruimte nodig voor je warme wandelsokken, liner sokken, wandelwol en voor eventueel schuiven (berg op/ berg af).

Onder de ski’s plak je skins, ook wel stijgvellen genoemd, waardoor je over de sneeuw bergopwaarts kunt lopen zonder terug te glijden. De skins zorgen dus voor extra grip. Iedere ochtend plak je de skins onder je ski’s en ’s avonds haal je deze er weer af, zodat ze kunnen drogen in de hut.

De binding onder de neus van je skischoen klik je eenvoudig in de wandelski en je hiel blijft (in tegenstellen tot normale ski’s) los. Net als bij gewoon wandelen, moet je namelijk ook bij ski-wandelen je hiel omhoog kunnen bewegen.

Het ski-wandelen is heel eenvoudig en iedereen uit onze groep had het binnen 1 minuut al onder de knie. Wil je aan je techniek werken? Zorg dan dat de ski continu in contact blijft met de sneeuw. Hierdoor maak je een meer glijdende beweging.

Tip: maak een foto van het nummer dat op je gehuurde ski’s staat, zo vergeet je niet welke van jou zijn.

Waarom kiezen voor wandelski’s?

  • Dit is dé manier hoe de lokale bevolking zich door de sneeuw heen beweegt. Alleen toeristen zie je eigenlijk op sneeuwschoenen lopen.
  • Naar beneden kun je glijden. Vooral op dag 5 (vanaf de Tjäktja-pas) en dag 6 heb je hier voordeel aan, omdat je dan veel daalt. Deze dagen ben je dus sneller dan op wandelschoenen.
  • Je bent iets sneller in diepe sneeuw. Met sneeuwschoenen zak je net iets verder weg dan met wandelski’s.
  • Je hoeft geen winter wandelschoenen te kopen. Je leent namelijk skischoenen van Travelbase. Op deze schoenen kun je ook gemakkelijk rondlopen op andere momenten van de dag.
Skins onder wandelski's
Wandelski's + pulka

De King’s Trail op sneeuwschoenen

Je hebt ze vast weleens voorbij zien komen, van die ’tennisrackets’ die je onder je schoenen bindt voor meer draagvermogen. De sneeuwschoen verspreid jouw gewicht over een groter oppervlakte, waardoor je kleinere druk creëert en minder ver wegzakt met je voet in de sneeuw.

Houd er rekening mee dat wanneer je voor de optie sneeuwschoenen kiest, je jouw eigen (winter) wandelschoenen draagt en hier de sneeuwschoenen aan vastmaakt. Zorg dus dat jouw bergschoenen goed waterdicht zijn en voldoende warmte geven in de kou.

Waarom kiezen voor sneeuwschoenen?

  • Minder grote kans om te vallen. Op sneeuwschoenen sta je iets stabieler, doordat je minder glijdt. Dat gezegd hebbende ben ik maar 1x gevallen op de ski’s tijdens deze trip.
  • Je bent iets sneller tijdens het stijgen. Althans dit is onze persoonlijke ervaring.
  • Je kunt je eigen wandelschoenen dragen. Dit kan een voordeel zijn wanneer je goede schoenen hebt, die op jouw voet zijn ingelopen.

Waar overnacht je tijdens de King’s Trail?

Tijdens de King’s Trail overnacht je iedere avond in een andere berghut. Alleen de berghut in Abisko (startpunt), Kebnekaise (dag 6) en Nikkaluokta (eindpunt) beschikken over elektriciteit, internet en stromend water.

Bij de andere hutten wordt er drinkwater gehaald uit een wak in het meer en hout gehakt voor de kachel. Deze taken voer je als groep gezamenlijk uit. Verder zijn er kaarsen in de hutten aanwezig voor op tafel.

De hutten worden beheerd door Svenska Turist Föreningen (STF). Een non-profit organisatie die ervoor zorgt dat iedereen toegang heeft tot de Zweedse natuur. De beheerders die hier werken zijn vrijwilligers die een X aantal weken de hut verzorgen. In de Abiskojaure-hut (na 1e dag hiken) zijn dit meestal Boe en Margaretha, een heel lief ouder stel (en hun hond).

Berghutten Kungsleden

De slaapkamers

In iedere hut vind je slaapzalen, variërend van 4-persoons kamers tot 12-persoons kamers. Je slaapt hier standaard in stapelbedden, soms zelfs 3-hoog.

Er zijn kussens en dekens aanwezig. Neem alleen wel echt een eigen kussenhoes en lakenzak mee, want de bedden worden niet na ieder bezoek verschoont (logisch zonder aanwezige wasmachine).

Gezamenlijke ruimte / keuken

Er is altijd een gezamenlijke ruimte met tafels en kookgelegenheid aanwezig. Je hoeft dus geen gasstelletje mee te nemen (’s morgens kook je ook warm water voor onderweg, dit neem je mee in je themosfles).

Op het aanrecht staan de emmers met schoon water, onder het aanrecht de emmers met vies water.

Sommige hutten hebben ook nog een gezamenlijke droogruimte, waar je je schoenen, handdoek of bikini kunt drogen. Lekker met warme voeten de deur uit.

Toilet

Er is een apart gebouw met compost-toiletten. Je moet dus naar buiten om naar de wc te gaan. Dit kan ’s nachts met de lage temperaturen een uitdaging zijn. Toen wij er waren was er wel standaard toilet-papier aanwezig.

De sauna / was-ruimte

Alle hutten (op de Tjäktja-hut na) beschikken over een sauna. Naast dat het heerlijk is (voor je spieren) om na een dag (ski)wandelen op te warmen, vind je hier ook altijd een was-ruimte. Hier kun je jezelf wassen.

In de was-ruimte vind je een grote ton met kokend heet water en een grote ton met ijswater. In een teiltje kun je met een schepje dit water mengen en hier je lichaam mee afspoelen. Zorg dat je een bio-zeepje, slippers en een handdoekje meeneemt!

Lapland expeditie
Winter expeditie

Hoe zwaar is de King’s Trail?

De King’s Trail is een sportieve reis, waarbij een goede gezondheid en conditie een must is. In 5 dagen tijd leg je 75km af. Vervolgens heb je de laatste dag de keuze om nog 19km te (ski)wandelen of dit stuk met de sneeuwscooter te gaan.

Daarnaast moeten er na aankomst bij de hut ook nog klusjes uitgevoerd worden, zoals houthakken en water halen. Én krijg je te maken met extreme weersomstandigheden (lage temperaturen) die meer energie vragen.

Een mooie graadmeter is: kun je gemakkelijk 20km over heuvelachtig terrein lopen? Dag 3 (van Abiskojaure naar Alesjaure) is de zwaarste dag van de trail. Op deze dag (ski)wandel je iets meer dan 20km, met een stijging van 350 meter.

Alle deelnemers van onze groep hadden (op een manier) getraind voor deze reis. Voorbeeld: 3 maanden lang (minimaal) 1 keer per week 20km door de duinen of over het strand gaan wandelen (mul zand). Anderen hadden gebruik gemaakt van het trainingsschema dat je door Travelbase opgestuurd krijgt.

Het vooruit trekken van de pulka vond ik persoonlijk minder zwaar dan verwacht, aangezien deze gemakkelijk over de sneeuw heen glijdt.

Uiteindelijk heeft iedereen uit onze groep de tocht kunnen volbrengen! De gidsen zorgen er ook voor dat er regelmatig (meestal om het uur) een pauze ingelast wordt. Voorop en achterop loopt een gids, waardoor je je eigen tempo kunt aanhouden. Houd in gedachten dat je niet te snel wilt gaan. Het is een marathon, geen sprint!!

Dag 1Dag 2Dag 3Dag 4Dag 5Dag 6Dag 7 (optie)
Afstand14km20km16km13km12km19km
Stijgen157m350m350m160m53m60m
Dalen47m50m161m350m157m55m

Wat neem je mee op de King’s Trail: omgaan met -25 graden

Tijdens deze trip kregen wij te maken temperaturen van -12 graden (overdag) en -25 graden (’s nachts). Dit was nieuw voor ons en hierdoor ook enigszins spannend. Gelukkig geeft Travelbase van te voren een online ‘gear webinar’ waarin zij alles met je doornemen.

De belangrijkste 2 tips die wij je kunnen geven zijn: werk met lagen (thermo- fleece-donsjas-hardshell jas) en kies wanneer mogelijk voor merinowol.

Merinowol is uniek in temperatuur- en vochtregulatie. Normaal moet Bas iedere dag een schoon shirt aan omdat deze anders gaat stinken naar zweet, maar met merinowol heeft hij alle dagen hetzelfde shirt kunnen dragen. Hetzelfde geldt voor sokken, 2 paar merinowol wandelsokken was nu echt voldoende.

Een andere algemene tip is om al je spullen mee te nemen in een duffelbag in plaats van in een backpack. Je wilt namelijk gemakkelijk bij je spullen kunnen wanneer de tas op je pulka ligt en een duffelbag kun je helemaal open ritsen. Een duffelbag kan een vrij dure investering zijn, vandaar dat we de Solognac waterdichte tas veel voorbij zagen komen. Zelf hadden wij een The Noth Face Duffel van vrienden geleend.

Kleding bovenlichaam

Tijdens het (ski)wandelen droeg ik standaard: thermoshirt met lange mouwen + dunne fleece trui + hardshell jas (Goretex). Wanneer je in beweging bent krijg je het namelijk al snel warm (en dit zeg ik, iemand die echt een koukleum is), zeker doordat je hardshell jas echt de wind blokkeert.

Tijdens pauzes langer dan 5 minuten deed ik onder mijn hardshell jas gelijk mijn donsjas aan. Je koelt op deze momenten snel af en wilt voorkomen dat je het koud krijgt. Weer lopen? Dan gaat de donsjas weer uit.

Dit werkte echt perfect. Je wilt namelijk ook voorkomen dat je gaat zweten. Natte kleding kan namelijk bevriezen en dit wil je natuurlijk voorkomen (ik had 1 keer een nog semi natte bikini in m’n tas zitten en die was aan het einde van de dag bevroren).

Vandaar dat een goede donsjas (650-800 cuin) en hardshell jas (Goretex) onmisbaar zijn. Een skijas werkt hierdoor echt minder fijn, doordat deze (meestal) 2 in 1 heeft.

Verder droeg ik onderhandschoenen onder mijn dikke wanten, iets waar ik heel blij mee was. M’n dikke wanten deed ik namelijk soms uit wanneer ik iets uit m’n tas wilde pakken en dan was het heel fijn dat ik niet gelijk blote handen had. Daarnaast heeft deze combinatie ervoor gezorgd dat ik nooit koude handen had.

Kleding onderlichaam

Vanuit Travelbase geven ze het advies om liner sokken te dragen, met daar overheen wollen sokken. Uit ervaring kan ik zeggen dat je dit advies op moet volgen. Ik heb op dag 1 en 2 alleen mijn warme wandelsokken gedragen, zonder liner sokken eronder en ik had op beiden hielen een dikke blaar zitten.

Het doel van liner sokken is om schuring tegen te gaan en daarnaast om vocht op te vangen zodat je voeten droog blijven. Beiden helpen bij het voorkomen van blaren. De mensen uit onze groep die liner sokken droegen hadden geen blaren. De Smartwool Liner Sok werd het meeste gebruikt in onze groep.

Als warme sokken hadden wij gekozen voor de Quechua Warme Wandelsokken, deze zijn aan de binnenkant gemaakt van merinowol. Hier was ik erg tevreden over, aangezien ik geen koude voeten heb gehad en ze niet gingen stinken. Een andere populaire sok in onze groep (ja hier heb je het met elkaar over) was de Smartwool Mountaineer Outdoor Sok, deze is namelijk voor 75% van merinowol gemaakt.

Zelf heb ik verder heel de tocht met een thermolegging + skibroek gelopen. Bas heeft het vrij snel warm, dus droeg een thermolegging + wandelbroek (maar had wel een skibroek bij zich, voor het geval dat).

Houd er tot slot rekening mee dat je ook goede en warme wandelschoenen moet kopen wanneer je kiest voor de optie sneeuwschoenen. Wanneer je kiest voor ski-wandelen hoef je deze niet aan te schaffen, want je krijgt van schoenen van de verhuur. Op deze huur schoenen kan je ook op andere momenten van de dag rondlopen.

  • Warme wandelschoenen (wanneer je voor sneeuwschoenen kiest)
  • Thermolegging
  • Merinowol warme wandelsokken (2x)
  • Liner sokken
  • Wandelwol
  • Sloffen of warme sokken voor in de hut (1x)
  • Slippers (sauna)
  • Joggingsbroek voor in de hut
Kungsleden

Eten en drinken

Wanneer je hebt gekozen voor de optie Adventure Food, krijg je 3 droogmaaltijden per dag mee. Hier hoef je alleen gekookt water aan toe te voegen. Om dit iets lekkerder te maken kun je bijvoorbeeld kaas (voor door de pasta), noten (door rijst) of wraps meenemen (voor de grote eter).

In de ochtend kook je water, zodat je onderweg niet hoeft te koken. Thermosflessen mogen dus niet ontbreken aan je paklijst.

Verder ben je veel in beweging, vandaar dat snelle suikers voor tijdens het hiken fijn zijn (snicker/mars etc.) Wanneer je klaar bent met hiken is een eiwitreep ook altijd een mooie optie. Draag snacks op je lijf, zodat deze niet bevriezen en je ze niet hoeft te zoeken in je tas tijdens een korte pauze.

Bij ons had iedereen van onze groep ook wat lekkers bij zich voor de middag/avond in de hut. Denk aan kaas, chocolade of koekjes.

Hieronder kun je zien wat ik allemaal mee had genomen aan eten en drinken (Bas had dit ook bij zich)

  • Thermosfles 1 liter (2x)
  • Lange lepel
  • Zakmes
  • Aansteker
  • Mok
  • Zakjes warme chocolademelk / thee / koffie
  • Cup a Soup / noodles
  • 20 snacks (Kitkat Chuncky/ Snicker/ Mars/ Sultana / Mueslireep)
  • 2 zakken noten
  • 1 zak gedroogde mango
  • 1 Blok kaas
  • 1 reep chocolade

Overig materiaal

Wandelwol was voor mij onmisbaar. Zoals ik al aangaf had ik 2 blaren op mijn hielen, door wandelwol in mijn schoenen te stoppen (of nog beter tussen linersok en warme wandelsok) heb ik de trail pijnloos kunnen voltooien. Wandelwol neemt namelijk alle druk weg.

Uv-stralen van de zon kunnen via sneeuw in je ogen gereflecteerd worden, met als risico sneeuwblindheid. Vandaar dat een zonnebril categorie 4 verplicht is.

Ook over de zonnebrandcrème die je gebruikt moet je nadenken, zonnebrandcrème op waterbasis kan bij lage temperaturen namelijk bevriezen. Met Alpin Nivea Face is alles goed gegaan. Past ook makkelijk in je jaszak, zodat je er snel bij kunt.

Sporttape wordt gebruikt om je hielen preventief in te tapen, om blaren te voorkomen.

  • Warmtepads (10 stuks)
  • Bio Shampoo
  • Powerbank + kabel (want geen stroom)
  • Hoofdlamp (’s avonds naar wc en eventueel in storm)
  • Fluitje (eventueel in storm)
  • Vuilniszak en ziplockzakjes (meenemen afval)
  • EHBO reddingsdeken
  • Bankkaart en cashgeld (euro’s kunnen)
  • EHBO-setje
  • Vaseline
  • Oordoppen
King's Trail Lapland
King's Trail Travelbase

Wat kost de King’s Trail?

De prijs van de King’s Trail start vanaf €1250,- per persoon. Kijk hier voor de actuele prijzen van de King’s Trail.

Automatisch inbegrepen bij deze prijs:

  • Ski’s + skischoenen of sneeuwschoenen
  • Wandelstokken
  • Pulka
  • 7 overnachtingen in berghutten
  • Begeleiding van ervaren gidsen
  • Sneeuwscooter transport van Sigi naar eindpunt
  • Voorbereidend gear webinar

Extra bij te boeken:

  • Retourvlucht Kiruna (tussen €390,- en €550,-)
  • Airport shuttle (€45,- per persoon per rit)
  • Adventure Foodpack (€120,-)
  • Thermische broek (€70,-)
  • Thermische wanten (€25,-)

Zoek je een winter avontuur dichter bij huis? In Nederland kun je winter kamperen in traditionele Mongoolse Yurts bij Winterwoods! Je kunt hier ook allerlei leuke activiteiten doen, zoals: koude training, yoga sessies, meditatie sessies, sauna, mountainbiken, brood bakken boven het vuur, wandelen en hout hakken.

In de zomer een avontuurlijke reis maken? Eerder gingen wij al met Travelbase mee op de Packraft Trail in Slovenië: raften over de fantastisch blauwe Soča rivier in het Triglav National Park. Of ga mee op de Kayak Trip: kayakken over het diepste en langste fjord van Noorwegen!

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *