Met de camper naar Marokko: praktische tips

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Na zelf 30 dagen met de camper door Marokko gereisd te hebben, zetten wij in dit artikel de meest handige tips, praktische informatie en onze ervaringen op een rijtje.

Marokko is door de ferry verbinding vanuit Spanje gemakkelijk te bereiken, maar vanaf minuut 1 voelt het alsof je een andere wereld ingestapt bent.

Je gaat een totaal andere cultuur ervaren, maar wel met de gemakken van je eigen camper.

Dit betekent gegarandeerd avontuur, maar het kan ook even wennen zijn.

Vandaar dat het fijn is om je goed voor te bereiden. Met behulp van wat tips wordt jouw camper roadtrip door Marokko een onvergetelijke ervaring.

Inhoudsopgave:

Zoek je naar de beste route en toffe kampeerplekken? Bekijk dan ons blog: ‘Camperroute Marokko: 30 dagen’.

De ferry overtocht van Spanje naar Marokko (en terug)

Waar, hoe en bij wie regel je de ferry overtocht van Spanje naar Marokko? Het antwoord van al de reizigers die wij spraken was eenduidig: Carlos! Carlos is de eigenaar van Viajes Normandie en een begrip in de camper wereld.

Op 10 minuten rijden van de haven van Algeciras vind je het reisbureau Viajes Normandie, waar dagelijks tientallen mensen hun overtocht regelen. Het is niet noodzakelijk om je ticket van te voren te boeken. Gewoon langs Carlos rijden en (als je wilt) kun je dezelfde dag nog de ferry nemen. Iedere dag vertrekken er namelijk meerdere ferries.

Ook is er de mogelijkheid om voor de terugreis een open ticket te kiezen. Deze is 1 jaar geldig en zo hoef je niet van te voren te bepalen welke datum je de ferry terug wilt nemen. Je kunt zonder afspraak gewoon in de haven van Tanger Med verschijnen. Laat hier je open ticket zien bij de balie en je kunt de eerst volgende ferry nemen.

Het meenemen van een drone (zonder invoervergunning) is streng verboden in Marokko. Hier kunnen hoge boetes of zelfs gevangenisstraffen op staan. Gelukkig heeft Carlos een kluis, waar je veilig je drone achter kunt laten. Je krijgt een persoonlijk nummer waarmee je de drone bij terugkomst weer op kunt halen. In het hoogseizoen liggen er dagelijks rond de 40 drones in de kluis, aldus de dochter van Carlos. Routinewerk voor Carlos, iets wat ons een vertrouwd gevoel gaf.

Tips voor de ferry overtocht – met de camper naar Marokko

  • Een retourticket van Algeciras (Spanje) naar Tanger Med kost €280,- voor 2 personen + 1 camper (maand: april). Er wordt niet gekeken naar de grootte van de camper, dit maakt dus niet uit voor de prijs (uitzondering: adventure truck). We hebben een hoop vergelijkingen online gemaakt en dit is een top deal.
  • Je kunt ook de ferry Van Algeciras naar Ceuta nemen. Carlos gaf echter aan dat de douane hier strenger is. Zijn advies is daarom om voor Tanger Med te kiezen.
  • Zorg dat je op de heenreis 1 uur van te voren in de haven bent. Op de terugweg kun je beter 2 uur van te voren in de haven zijn, want je moet dan meerdere controles door (scan camper + drugshonden).
  • Eenmaal aan boord moet je je visum formulier invullen en heb je gelijk ook al de paspoortcontrole. Zorg dat je een pen en je paspoort meeneemt.
  • De overtocht duurt ongeveer 2 uur. Er is binnen een lounge, waar je ook wat te eten kunt kopen. Het verschilt per boot of je buiten kunt zitten.
  • Houd er rekening mee dat je bij de haven van Tanger Med aan land gaat. Het is vanaf hier nog circa een half uur rijden naar de stad Tanger.
Viajes Normandie, Ferry naar Marokko
Douane Marokko

Grenscontrole naar Marokko – met de camper door de douane

Eenmaal aangekomen in Tanger Med gaat de camper eerst door een X-ray scan heen. Het scan apparaat gaat om het gehele voertuig heen. Er wordt o.a. gekeken of je een drone bij je hebt (zoals hierboven al aangegeven zijn deze verboden zonder invoervergunning). Tijdens de scan word je verzocht uit de camper te stappen.

Na de scan rijd je door naar de controle met drugshonden. De hond komt hierbij de camper in en de douanebeambte doorzoekt globaal enkele kastjes (hier was hij binnen 5 minuten mee klaar). Ook wordt er gevraagd of je alcohol, pepperspray of een ander wapen bij je hebt. Wij gaven aan 1 fles wijn bij ons te hebben, maar ondanks dat alcohol importeren verboden is mochten we deze gewoon houden.

Tenslotte wordt ook nog je kentekenbewijs gecontroleerd. Ze vroegen bij ons niet om de groene kaart van de camperverzekering, maar onze verkeringsmaatschappij gaf aan dat dit (normaal gesproken) wel gebeurd. De groene kaart moet dan ook daadwerkelijk op groen papier uitgeprint zijn. Deze hadden we dus wel bij ons.

De controles duurden in totaal zo’n 35 á 40 minuten, gerekend vanaf het moment dat we de boot afreden. Wij vonden de gehele overtocht eigenlijk heel soepel verlopen.

Benodigde documenten grensovergang Marokko

Wanneer je met de camper gaat reizen door Marokko zijn een aantal documenten verplicht.

  • Je hebt geen visum nodig voor Marokko wanneer je 90 dagen of korter blijft (en een Nederlands geldig paspoort hebt). Blijf je langer? Dan moet je een visum aanvragen. Neem dan contact op met de Marokkaanse ambassade in Den Haag.
  • Je paspoort moet geldig zijn tijdens de gehele periode dat je in Marokko bent. Het advies is dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is bij terugkeer vanuit Marokko.
  • Een drone mag je alleen invoeren met een invoervergunning. Privégebruik van drones is namelijk verboden, alleen in speciale gevallen kun je een invoervergunning krijgen. Heb je deze niet, dan loop je het risico op een hoge geldboete of gevangenisstaf. Daarnaast raak je ook je drone kwijt.
  • Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Marokko. Je hebt dus geen internationaal rijbewijs nodig.
  • Marokko valt onder de groene-kaartlanden. Dit betekent dat het verplicht is om je groene kaart van de verzekering bij je te hebben. De meeste camper verzekeringen zijn ook geldig in Marokko, maar controleer dit altijd van te voren. Wij weten in ieder geval dat de camper in Marokko verzekerd wordt via Univé, Centraal Beheer en Aveco.

Internet in de camper – tips Marokko

Er staan na de douane gelijk verkopers van de internet provider Inwi. Voor €50,- kochten wij hier een simkaart met unlimited internet voor 30 dagen.

We waren ietwat sceptisch, aangezien we veel verhalen hadden gehoord over mensen die opgelicht zijn in Marokko. Hen werd verteld dat zij unlimited kochten, maar na een aantal dagen bleek dit toch niet zo te zijn. Gelukkig hebben wij deze ervaring bij deze verkopers niet gehad. We raden je dan ook aan om hier gelijk internet te scoren.

Uiteindelijk hebben wij vrijwel overal in Marokko goede internetverbinding met Inwi gehad. Waardoor we makkelijk online konden werken. Er zijn dan ook verassend veel telefoonmasten in het land (ook buiten de grote steden).

Internet Marokko

Is reizen door Marokko met de camper veilig?

Laten we maar gelijk met het belangrijkste beginnen: wij hebben ons overal in Marokko veilig gevoeld.

Controleer wel altijd het actuele reisadvies van Marokko. Momenteel heeft alleen de grensovergang met Mauritanië vanuit de Westelijke Sahara een negatief reisadvies.

Wij hebben een fantastische reis gehad en naar onze mening kun je gewoon zelfstandig door Marokko met de camper reizen. Dat wil echter niet zeggen dat er geen momenten zijn geweest die wij simpelweg ‘minder fijn’ vonden.

Opdringerige verkopers bij de camper

De Marokkaanse bevolking wil graag geld aan je verdienen. Iets wat helemaal logisch is, maar helaas gebeurd dit soms op een vrij dwingende manier.

Wanneer je op campings (of in hotels) verblijft heb je hier overigens weinig last van. Verkopers en bedelaars komen hier namelijk niet. Je kunt hier dus in alle rust overnachten.

Houd jij (net als ons) van wildkamperen, dan wordt dit al snel een ander verhaal. Verkopers weten je camper namelijk altijd al snel te vinden en gaan meestal niet zomaar akkoord met een simpele ‘nee’. Dit kan na verloop van tijd vervelend worden.

Je kunt nu eenmaal niet alles van iedereen kopen of iedereen geld geven. Meerdere keren op een dag ‘nee’ zeggen vind ik moeilijk en wanneer verkopers dan ook nog rond de camper blijven hangen (of boos worden) dan geeft dit een minder fijne ervaring.

Voorbeeld van een situatie die wij meegemaakt hebben en ‘minder fijn’ vonden:
“We staan met de camper op een betaalde parking en liggen al op bed wanneer er om 23.30 uur op de camper wordt geklopt. De jongen die ‘s middags ons vak heeft aangewezen vindt dat hij nog recht heeft op fooi. We besluiten hem wat te geven om van het gezeur af te zijn, maar vervolgens vindt hij wat hij krijgt niet genoeg en start een discussie”

Gelukkig hebben wij veel meer leuke momenten dan vervelende momenten meegemaakt in Marokko. Toch vinden wij dat we het bovenstaande moeten delen, zodat je jezelf hierop voor kunt bereiden. In Turkije, Albanië of bijvoorbeeld Georgië hebben wij dit soort situaties namelijk nooit meegemaakt.

Houd in gedachten:

  • Hulp op straat kost meestal geld. Helpt iemand je met inparkeren of wijst iemand je de weg, dan is de kans groot dat ze hier geld voor willen.
  • Foto’s maken van de lokale bevolking (of hun spullen) wordt meestal niet gewaardeerd.
  • Verkopers vragen na een ‘nee’, meestal of je niet iets anders hebt om te geven of te ruilen. Wij hadden voorverpakte snoepjes bij ons, hier waren ze al super blij mee voor hun kinderen.

Diefstal camper

Zelf hebben wij gelukkig geen ervaring gehad met diefstal van of in onze camper. Wij hebben hier ook geen andere kampeerders persoonlijk over gesproken. Wel hebben wij op de app PArk4night enkele verhalen gelezen over diefstal, hoofdzakelijk van spullen die zich aan of naast de camper bevonden.

Tips voorkomen diefstal camper Marokko:

  • Bij steden parkeerden wij onze camper altijd op een betaalde en beveiligde parking wanneer wij meerdere uren bij de camper vandaan gingen.
  • Zet wanneer je aan het wildkamperen bent ‘s nachts al je spullen binnen.
  • Beveilig je camper. Zelf hebben wij altijd een GPS tracker verstopt in de camper liggen en plaatsen wij een pedaalslot wanneer wij de camper ergens achterlaten. Bekijk hier 10 verschillende manieren om jouw camper te beveiligen.
Camper reizen Marokko

Kleed je als vrouw gepast

Marokko is een islamitische bestemming en je merkt dat de lokale bevolking het waardeert wanneer je als vrouw je schouders en knieën bedekt.

Zelf heb ik een Marokkaanse djellaba (soort jurk) gekocht. Deze droeg ik standaard in steden en op plekken waar wij met de camper stopten buiten toeristische gebieden. Ik kreeg hier altijd erg leuke reacties op.

Op toeristische plekken zie je veel toeristische vrouwen lopen in korte broeken of in korte jurkjes. De lokale bevolking lijkt hier inmiddels wel gewend aan. Toch zou ik adviseren om ook hier respectvol te zijn. Op dit soort plekken droeg ik meestal een stoffen lange broek en een tanktop (wel een die netjes tot mijn nek afsloot en niet te strak zat). Op campings met zwembad kun je gerust in bikini zwemmen.

De wegen en het verkeer in Marokko

De wegen in Marokko zijn overal verrassend goed! Ook in de bergen vind je mooie geasfalteerde wegen. Alleen de weg van Chefchouan naar Fez krijgt van ons een 6 (alsnog goed te doen dus), alle andere wegen scoren hoger.

Een 4×4 camper is dus niet perse noodzakelijk wanneer je een reis door Marokko wilt maken.

Het verkeer is in Marokko wel een stuk chaotischer dan in Europa en de lokale bevolking houdt zich een stuk minder aan de verkeersregels dan in Nederland.

Reken erop dat je regelmatig afgesneden zult worden op rotondes, gebruik hier dus extra goed je spiegels. Ook is onze ervaring dat de Marokkanen niet stoppen voor zebrapaden, hierdoor besloten wij dit zelf ook niet te doen aangezien de auto’s achter je niet verwachten dat je stopt.

Politiecontroles

Nooit eerder zagen wij zoveel politiecontroles als in Marokko. Vrijwel bij iedere rotonde kun je politieagenten verwachten.

Verkeersregels die streng gecontroleerd worden in Marokko:

  • Stopborden. Zorg dat je bij ieder stopbord ook echt daadwerkelijk stopt (helemaal bij de politiecontroles en wacht hier tot ze je door wuiven)
  • De toegestane snelheid. Over het algemeen geldt dat je binnen de bebouwde kom 60 km/u mag, buiten de bebouwde kom 100 km/u en op de snelweg 120 km/u. In veel woonwijken geldt een maximale snelheid van 30 km/u, dit wordt aangegeven met verkeersborden.
  • Haal alleen in waar dit toegestaan is.
  • Gordel is verplicht voor alle inzittenden.

In een maand tijd hebben wij geen enkele boete of vervelende aanvaring met de politie gehad. Zolang je je aan de regels houdt is er niets aan de hand.

Tolwegen in Marokko

Het is in Marokko niet nodig om een vignet voor de camper aan te schaffen. Er zijn slechts enkele tolwegen in Marokko. Bij het oprijden van een tolweg krijg je een kaartje en bij het verlaten van de weg moet je vervolgens betalen.

De tolprijzen liggen in Marokko een stuk lager dan in Europa. Wij hebben alleen over de tolweg van Agadir naar Marrakesh gereden en waren hierdoor 72 DH kwijt (ongeveer €7,20).

Is wildkamperen in Marokko legaal?

Wildkamperen is niet bij wet verboden en in principe mag je dus gewoon wildkamperen in Marokko. Je hoeft hier dus niet bang te zijn voor een boete.

Wel hebben we verschillende keren gehoord en zelf 1 keer ervaren dat dat politie je weg kan sturen. Ze geven hierbij als reden dat het niet veilig is om te wildkamperen. Het lijkt alsof ze dit uit voorzorg doen. Wij hebben echt nooit onveilige ervaringen gehad tijdens het wildkamperen in Marokko. Een politiebezoek kun je gemakkelijk ontlopen door niet te duidelijk in het zicht te gaan staan en uiteraard niet op plekken waar de lokale bevolking er last van kan hebben.

Extra tips – camper Marokko

  • Water uit de kraan kun je niet drinken. Installeer een waterfilter in de camper.
  • Vaccinaties zijn niet verplicht, maar Hepatitis A en DTP worden wel geadviseerd.
  • Houd er rekening mee dat het tijdens onze zomertijd 1 uur vroeger is in Marokko. Tijdens onze wintertijd is er geen tijdsverschil.
  • De beste reistijd voor een camperreis in Marokko is het voor- of najaar. In de zomer kunnen de temperaturen op sommige plekken namelijk oplopen tot boven de 40 graden.
  • Afdingen is in Marokko normaal. Vaak kun je minimaal de helft van de prijs afhalen.
  • De lokale bevolking spreekt naar Arabisch ook vloeiend Frans.
  • Neem hondensnoepjes mee vanuit Spanje. Onderweg kom je onwijs veel zwerfhonden tegen. De lokale bevolking lijkt wel om katten te geven, maar niet om honden.

Ben jij met de camper naar Marokko geweest en zijn er tips die je onze lezers mee wilt geven? Laat het dan vooral weten!

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *